Rävjakt ska rädda kärrsnäppor

Klagshamn (JJ) Intensiv rävjakt ska rädda den hotade kärrsnäppan mellan Klagshamn och Näset. Genom att anlägga ett femtontal konstgryt hoppas länsstyrelsen att intensiv rävjakt sedan ska rädda fågelungar och ägg från rävar och grävlingar.

På 90-talet häckade upp emot 100 kärrsnäppor på strandängarna från Klagshamn ner till Lilla Hammars näs i Vellinge. Numera handlar det om ett 20-tal individer. Rävar och grävlingar men även fåglar går hårt åt den sydliga kärrsnäppans ägg och ungar.

På länsstyrelsens naturskyddsenhet har man sedan 2010 på olika sätt försökt freda kärrsnäppans bon. Man har försökt stängsla bort rävar och grävlingar och även använt burar av armeringsjärn som satts över bona. Men ingen av åtgärderna har varit riktigt effektfulla.

Nu ska femton konstgjorda och mer jaktvänliga gryt ska grävas ner hos markägare och jakträttsinnehavare på sträckan mellan Klagshamn och Lilla Hammars näs i Vellinge, berättar naturvårdshandläggaren Måns Bruun.

I de konstgjorda gryten är det lättare att jaga och driva ut den inneboende med hjälp av hund. Och händer det hunden något i konstgrytet är det lätt att ta av locket och få ut den.

Pengarna till grytprojektet kommer från Naturvårdsverket men framför allt från jordbruksverket, skriver Skånska Dagbladet.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser