Rävjakt ska rädda kärrsnäppor

Klagshamn (JJ) Intensiv rävjakt ska rädda den hotade kärrsnäppan mellan Klagshamn och Näset. Genom att anlägga ett femtontal konstgryt hoppas länsstyrelsen att intensiv rävjakt sedan ska rädda fågelungar och ägg från rävar och grävlingar.

På 90-talet häckade upp emot 100 kärrsnäppor på strandängarna från Klagshamn ner till Lilla Hammars näs i Vellinge. Numera handlar det om ett 20-tal individer. Rävar och grävlingar men även fåglar går hårt åt den sydliga kärrsnäppans ägg och ungar.

På länsstyrelsens naturskyddsenhet har man sedan 2010 på olika sätt försökt freda kärrsnäppans bon. Man har försökt stängsla bort rävar och grävlingar och även använt burar av armeringsjärn som satts över bona. Men ingen av åtgärderna har varit riktigt effektfulla.

Nu ska femton konstgjorda och mer jaktvänliga gryt ska grävas ner hos markägare och jakträttsinnehavare på sträckan mellan Klagshamn och Lilla Hammars näs i Vellinge, berättar naturvårdshandläggaren Måns Bruun.

I de konstgjorda gryten är det lättare att jaga och driva ut den inneboende med hjälp av hund. Och händer det hunden något i konstgrytet är det lätt att ta av locket och få ut den.

Pengarna till grytprojektet kommer från Naturvårdsverket men framför allt från jordbruksverket, skriver Skånska Dagbladet.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser