Rävar mäter troligen avstånd med hjälp av magnetfält

Med hjälp av jordens magnetfält så kan kan rävarna troligen mäta avstånd till bytesdjuren. Det är forskare i Essen-Duisburg i Tyskland som tror detta efter att de studerat hur rävarna jagar sina byten.

– Det nya och intressanta är att de föreslår att rävar kan använda magnetfältsinformation inte bara för att veta riktning  utan även för avståndsmätningar, säger Rachel Muheim, biolog på Lunds universitet, till Sveriges Radio Vetenskapsradion. 

När den tysk-tjeckiska forskargruppen tittat på rävhopp så har de sett räven lyckades bäst med att fånga bytet när den hoppade mot norr, detta för att de då kan se rakt mot magnetfältet.
Troligen ser alltså rävarna magnetfältets mönster och kan därigenom mäta avståndet till det djur de ska attackera.

Forskarna tror att rävarna har någon typ av magnetfältsreceptorer i ögonen.
Den här studien har publicerats i tidskriften Biology letters.  
Det här rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser