Rävar mäter troligen avstånd med hjälp av magnetfält

Med hjälp av jordens magnetfält så kan kan rävarna troligen mäta avstånd till bytesdjuren. Det är forskare i Essen-Duisburg i Tyskland som tror detta efter att de studerat hur rävarna jagar sina byten.

– Det nya och intressanta är att de föreslår att rävar kan använda magnetfältsinformation inte bara för att veta riktning  utan även för avståndsmätningar, säger Rachel Muheim, biolog på Lunds universitet, till Sveriges Radio Vetenskapsradion. 

När den tysk-tjeckiska forskargruppen tittat på rävhopp så har de sett räven lyckades bäst med att fånga bytet när den hoppade mot norr, detta för att de då kan se rakt mot magnetfältet.
Troligen ser alltså rävarna magnetfältets mönster och kan därigenom mäta avståndet till det djur de ska attackera.

Forskarna tror att rävarna har någon typ av magnetfältsreceptorer i ögonen.
Den här studien har publicerats i tidskriften Biology letters.  
Det här rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser