Rättegång om vargjakt avslutad

Stockholm (JJ) Miljöåklagare Åse Schoultz hävdar att hon i hovrätten styrkt misstankar om illegal vargjakt i norra Dalarna. - Jag yrkade på två års fängelse, men jag säger inte att de ska dömas till det, säger hon.

I Mora tingsrätt ansågs bevisen mot de fem härjedalingarna inte räcka till.

Ett knappt år efter att tingsrätten friade dem från anklagelserna om grovt jaktbrott i trakterna kring Rövarberget och Sexdalsvallen hölls rättegången i Svea hovrätt. Utöver det som presenterades i tingsrätten kunde åklagaren i hovrätten lägga fram 19 nya sms som uppdagades när (NOA) tömde männens mobiltelefoner på trafik.

– Det är några nya sms och i övrigt samma sammanställning som i tingsrätten över telefontrafiken mellan de här fem dagarna innan de greps. Men jag anser att jag har styrkt åtalet Straffvärdet för grovt jaktbrott är mellan och fyra års fängelse.

Precis som i tingsrätten yrkade Schoultz på två års fängelse även i hovrätten.

– Jag anser att värdet på brottet är två år, men jag säger inte att de ska dömas till två års fängelse utan att domstolen kan ta hänsyn till hur lång tid som passerat, säger Schoultz.

Dom meddelas den 29 oktober, skriver Mora Tidning

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser