Rätt vargar fälldes i Dalarna

Dalarna (JJ) Samtliga vargar som fälldes i Dalarna hade samma DNA. Det är Viltskadecenter som analyserat DNA från de sju vargar som fälldes vid licensjakten på varg 2016 i Dalarnas län. Alla fällda vargar tillhörde Lövsjöreviret.

Alla de skjutna vargarna i Dalarna tillhörde Lövsjöreviret. Arkivfoto: Tommy Östlund

Ytterligare en varg spårades i jaktområdet efter den 7 januari men DNA-proverna visade att den inte tillhörde det aktuella reviret. Jakten avslutades den 20 januari.

– Vi har haft en bra dialog med kontaktpersoner i området och vi vill ge jägare och jaktledare en eloge för genomförandet av jakten säger Jonas Bergman chef vid viltfunktionen, Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Vid två tillfällen har jaktområdet ändrats för att anpassa jakten till nya förutsättningar som uppstått och för att rätt vargar skulle fällas.

– Länsstyrelsen kommer att utvärdera licensjaktens resultat och genomförande mer ingående och vi planerar att redovisa resultatet i vår, avslutar Jonas Bergman.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser