Rätt att avliva kronhjortarna

Åland (JJ) Det var rätt att avliva de förrymda svenska kronhjortarna från Edens vilthägn i Sund. Det hävdar landskapsregeringen i sitt svar till Högsta förvaltningsdomstolen i Helsingfors.

I vintras importerade Johnny Andersson, fem kronhjortar från Sverige. Eftersom det inte genast gjordes en regelrätt veterinärbesiktning av djuren och de heller inte kunde sändas tillbaka till Sverige, beslöt landskapsregeringen att de skulle avlivas. Men innan det verkställdes hade hjortarna flytt från hägnet.  
Tre av dem sköts i mars, men två dräktiga hindar gick inte att få tag i. Johnny Andersson avbröt sin hjortjakt och besvärade sig över landskapsregeringens beslut som han anser var orätt.
HFD väntas avgöra frågan i höst, uppger Ålands Radio.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser