Rasmus Boström vådaskjuten!

Den kände björnjägaren och jaktfilmproducenten Rasmus Boström, Älvdalen, har vådaskjutits sedan han träffats av hagel i samband med mårdjakt. Hagel träffade både käke och bröst.

Händelsen inträffade när Rasmus jagade mård med några jaktkompisar i samband med att de sista scenerna skulle tas till den nya jakt-dvd:n Svensk Mårdjakt Nr 1.

Mården spårades till ett gryt och när den skulle lämna grytet klättrade den upp i en gran. Men innan mården han tillräckligt högt upp i granen sköt en jaktkompis mot mården.

Två hagel träffade Rasmus som stod en bit bort. Ett gick genom underläppen och stannade mot tänderna. Det andra haglet träffade i bröstet och gick in genom huden i hjärttrakten.

– Först trodde jag att tänderna rök, men efter en stund förstod jag att haglet stannat mot en tand. Det ilade i tanden men nu har det gått över, berättar Rasmus.

Det andra haglet som gick genom kläderna trängde in genom huden i hjärttrakten, och sitter ännu kvar.

– Jag kan känna en klump vid hjärtat, men det har känts onödigt att ta bort haglet. Det är mest min sambo som är upprörd. Man kan väl säga att det var en jäkla tur att kompisen använde skeethagel, hade det varit grövre hagel vet man inte vad som hänt, förklarar Rasmus.

Scenen med vådaskjutningen finns också med i Rasmus nya film: Svensk Mårdjakt Nr 1, som just kommit ut i jaktbutikerna.

– Jag har valt att ta med scenen för att visa på riskerna. Normalt är det nybörjare som tittar för mycket på målet och glömmer omgivningen, så var det dock inte i detta fall. Jaktkompisen som sköt är mycket rutinerad, men han tog ett felbeslut och det är han väl medveten om.

– En gång är ingen gång och vi jagar fortfarande ihop, berättar Rasmus Boström, vådaskjuten, men ändå tämligen oberörd.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser