Rapssugna älgar skapar trafikproblem

Jönköping (JJ) Ett rapsfält längs väg 132, utanför Jönköping, har lockat till sig mängder av älg. Trots varningsskyltar är faran för trafikolyckor överhängande.

Rapsfältet lockar stora mängder älg. Vilket medför stor trafikfara. Arkivbild: Istock.

Vart fjärde år odlar lantbrukaren raps på sina grödor. Han hoppas nu att kallare väder ska göra rapsen mindre attraktiv för det vilda. För några veckor sedan började problemet när sju älgar gick och betalde i rapsfältet.

Varje dygn passerar i snitt 4 660 fordon på sträckan. Enligt Jönköpings-Posten finns inga planer från Vägverket att sätta upp viltstängsel på den aktuella sträckan. Man har satt upp varningsskyltar för att varna trafikanterna, faran är störst i gryning och skymning när också trafiken är som mest intensiv.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser