Rapport från ripfjället

Arjeplog (JJ) Kalle Stolt, Torestorp, befinner sig just nu i Arjeplogsfjällen och rapporterar från rippremiären.

Stenbitens Epson, Lyngberga Nora och cockern Top Point Elly med några ripor. Foto: Kalle Stolt

Hur går jakten?

– Det går bra. Vi jagar på statens mark och de kvoterade områdena.

Är det mycket fågel?

– Det är helt klart brukbara förhållanden. Inte några mängder och inga stora kullar, men inte heller några pipkullar. Det tog ett tag för hundarna att kalibrera nosen till fjälldofterna och ripvittring men vi har haft flera kontakter i dag.

Har det varit några spännande incidenter?

– Ja, pointrarna har fungerat bra och hittat fågel. Men jag har också lyckats ha bra spanieljakt med min lilla cockertik. Det blev riktigt kul stötjakt i snåren. Hennes första.

Har du några tips till andra som funderar på att dra till fjällen på ripjakt?

– Ja, beskatta med måtta. Ha lite is i magen när hundarna reser fågel. Skjut inte första bästa. Det är ofta hönan. Satsa på en kyckling i stället.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser