Rapport från IWA – Sista dagen

Nürnberg (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör har gjort de sista vändorna bland utställningsgångarna och hittat ytterligare en del spännande utrustningsnyheter bland alla jaktprylar på IWA-mässan, bland annat Blasers nya hagelbock F16.

Blaser har sedan tidigare hagelbocken F3 i sortimentet. Den säljs med många tillval och bland annat därför är den rätt så dyr. Nu kommer F16 som inte har lika många valmöjligheter men å andra sidan ska bli billigare. En jaktversion och en skytteversion, båda med samma spång och två val vad gäller kolvmått. En intressant detalj är att lådan uppges vara den lägsta på marknaden, vilket ska göra vapnet smidigare. Läs mer på www.blaser.se

Den sista dagen på mässan har tillbringats i hallar med mer av mindre prylar än tidigare. Det har varit gott om prydnadssaker och plastprodukter från Kina, som pulkor och bulvaner. Men elektroniken tar också mycket plats. Värmekamerorna utvecklas och kryper sakta nedåt i pris, om än från höga nivåer. Skjutsimulatorerna blir fler men toppas fortfarande av svenska Marksman, som utvecklat mjukvaran vidare.

Vid det här laget har monterbesöken blivit så många att intrycken börjar flyta ihop, så för en klarare rapport är det nog klokast att följa utrustningssidorna framöver. Där kommer många produkter att dyka upp då jag sorterat materialet. Och det finns mycket att återkomma till. IWA är branschens egen affärsmässa där tillverkare och återförsäljare möts och av vittnesmålen att döma är det bra tryck i jaktbranschen nu.

En egen liten favorit idag är ett benstöd som kan bli en utmanare för rävlockaren… Men det var en hemlig förhandsvisning på baksidan av en monter. Det är inte helt färdigt så vi får återkomma även till det – ses på utrustningssidorna!

P.S. Glöm inte att spana in Jaktjournalen på Instagram för fler utrustningsnyheter på mässan!

IMG_0303

Från Caliber Hunting kommer en rörelsevakt som kan kommunicera med två olika sensorer på avstånd upp till 100 meter. Sensorerna reagerar i sin tur på en kombination av rörelse och värme på ut till 10 meter. Larm kan fås som ljud eller som vibration. Läs mer på www.caliberhunting.com

 

0283

Blyfria kulor från Barnes har funnits länge och de har trogna följare. Nu introducerar tillverkaren en ammunitionsserie speciellt för den europeiska marknaden, VOR-TX Euro Line. Patronerna är laddade med TTSX-kulor och har trycknivåer enligt CIP-standard. Läs med på www.barnesbullets.com

 

IMG_0289

Primus lanserar flera hopfällbara kök med två gasplattor. Onja Stove drivs med två tuber som skruvas in direkt under plattorna och tuber upp till 450 grams storlek ryms. Det kan bäras i axelrem och kommer med en träplatta som skyddar brännarna under transport. Läs mer på www.primus.se

 

IMG_0280

Den amerikanska tillverkaren av jaktkläder Sitka visade upp nya byxan Timberline Pant med fyrvägsstretch, mjukt och tyst material och plats för knäskydd. Byxorna är fria från membran och andas därför tillräckligt bra för rörlig jakt. Rejäla fickor. Läs mer på eu.sitkagear.com

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser