Rapport från IWA – Dag 1

Tyskkland (JJ) Ni som följer Jaktjournalen på sociala medier kommer under helgen kunna läsa om några av alla de nyheter som jaktvärlden presenterar inför året på IWA-mässan i Tyskland. Jag kommer lyfta fram en del grejer som är bra att ha och andra mer för att de är roliga.

Stekhet adapter från SEEK att docka med din smarttelefon och på så sätt få en värmekamera, tex för skyddsjakten eller eftersöket och den första skottplatsundersökningen. Du kan enklare följa ett blodspår eller hitta djuret under granen.

Min dag började med att jag självsäkert tyckte att jag inte skulle ta med passet. Jag hävdade envist att mitt körkort fungerade i hela EU!

Ett stort misstag skulle det visa sig och min bättre hälft fick rycka ut och ordna så passet kom till mig på Arlanda. Efter en del krångel kunde jag tillslut bevisa mitt ursprung och hemvist och borda planet mot Tyskland.

Det som möter besökaren på IWA-mässan är en värld av hallar, proppat med allt från knivar, kläder, gevär, sikten till allt inom militär och polis. Även inom det sistnämnda segmentet finns guldkorn att plocka och det är just här som alla de största nyheterna släpps för året.

Under mina första timmar snubblade jag över en hel del nytt av varierande ”behövakaraktär och utförligare rapport kommer självklart i tidningen framöver!

En riktigt dyr älgklubba och förmodligen dyr i överkant är KARL HAUPTMANN GMBH:s kuldrilling i kaliber 500 Nitro Express. Men nog fasen skulle älglaget småmysa när salvan från den rullar ut i dalgången…

DOGTRACE, VNT ELECTRONICS satsar på en nu hundpejl, räckvidden uppges vara 20 kilometer och du kan följa 9 hundar i upp till 40 timmar.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser