Rapport från IWA – Dag 1

Tyskkland (JJ) Ni som följer Jaktjournalen på sociala medier kommer under helgen kunna läsa om några av alla de nyheter som jaktvärlden presenterar inför året på IWA-mässan i Tyskland. Jag kommer lyfta fram en del grejer som är bra att ha och andra mer för att de är roliga.

Stekhet adapter från SEEK att docka med din smarttelefon och på så sätt få en värmekamera, tex för skyddsjakten eller eftersöket och den första skottplatsundersökningen. Du kan enklare följa ett blodspår eller hitta djuret under granen.

Min dag började med att jag självsäkert tyckte att jag inte skulle ta med passet. Jag hävdade envist att mitt körkort fungerade i hela EU!

Ett stort misstag skulle det visa sig och min bättre hälft fick rycka ut och ordna så passet kom till mig på Arlanda. Efter en del krångel kunde jag tillslut bevisa mitt ursprung och hemvist och borda planet mot Tyskland.

Det som möter besökaren på IWA-mässan är en värld av hallar, proppat med allt från knivar, kläder, gevär, sikten till allt inom militär och polis. Även inom det sistnämnda segmentet finns guldkorn att plocka och det är just här som alla de största nyheterna släpps för året.

Under mina första timmar snubblade jag över en hel del nytt av varierande ”behövakaraktär och utförligare rapport kommer självklart i tidningen framöver!

En riktigt dyr älgklubba och förmodligen dyr i överkant är KARL HAUPTMANN GMBH:s kuldrilling i kaliber 500 Nitro Express. Men nog fasen skulle älglaget småmysa när salvan från den rullar ut i dalgången…

DOGTRACE, VNT ELECTRONICS satsar på en nu hundpejl, räckvidden uppges vara 20 kilometer och du kan följa 9 hundar i upp till 40 timmar.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser