Räknar med att 6 700 älgar skjuts i Dalarna

Falun (JJ) Länsstyrelsen i Dalarnas län har tagit beslut om årets älgjakt. Jonas Bergman, chef för viltfunktionen tycker jägarna i Dalarna gör ett bra jobb.

6 700 älgar fälldes i fjol. Ungefär lika många beräknas fällas i länet i år. Arkivfoto: Per Jonson

– Förra året sköts 6700 älgar i Dalarna och vi räknar med att det fälls ungefär lika många kommande år. Samarbete är nyckeln till att älgförvaltningens mål uppnås kvalitativt såväl som kvantitativt. Dalarnas län är det enda län som når 95 % nyttjandegrad, d.v.s. hur stor andel av planerad avskjutning som uppnås. Det är glädjande att se att planerad avskjutning nås och att de flesta planer är rimliga avslutar Jonas Bergman.

Septemberdelen i licens- och skötselområdena Bingsjö, Bjursås, Malungs Västra, Malungs Östra Venjan, Noppikoski, Siljansringen, Särna Idre, Transtrand samt Älvdalen. 5 – 25 september 2016, samt den 8 oktober 2016 – den 31 januari 2017.

Oktoberdelen i övriga älgförvaltningsområden. Den 10 oktober 2016 – den 31 januari 2017.

För oregistrerad mark i septemberområdena pågår jakten 5-8 september. I oktoberområdena gäller perioden 10-13 oktober.

Fällavgifterna är satta till 600 kronor för en vuxen älg och 100 kronor för en kalv.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser