Rådjursplåga i Kristianstad

Kristianstads kommun vill jaga rådjur på kvällarna mitt inne i ett villakvarter i Åhus. Men Jägareförbundet ställer sig tveksamma till jakten.

Rådjuren i området är så tama att de är svåra att skrämma iväg och de äter allt de kommer över i trädgårdarna.
Svenska Jägareförbundet i Skåne avråder Länsstyrelsen från att ge tillstånd till en sådan jakt . Varje tomtägare är jakträttsinnehavare. Det kan betyda att man får skjuta på en tomt medan en granne som är helt emot sitter hemma och tittar på tv.
Kommunen tycker att ljuset från gatlyktor och trädgårdsbelysning gör att rådjuren syns tydligt och att man därmed skulle kunna avlossa säkra skott.
Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Henrik Svensson anser att det borde finnas möjlighet att reducera stammen under ordinarie jakttid. Tillstånd att skjuta med belysning har tidigare givits mycket restriktivt och så bör det förbli, anser han.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser