Rådjuren frodas på Gotland

Gotland (JJ) Mellan 10 000 och 12 000 rådjur. Så många beräknas finnas på Gotland enligt John Thomsson, ordförande för Svenska Jägareförbundets länsförening på ön.

Rådjuren breder ut sig allt mer på Gotland. Arkivfoto: Per Jonson

Rådjuren trivs verkligen på Gotland, och det har aldrig var fler djur på ön än nu.

John Thomsson, ordförande för Svenska Jägareförbundets lokalförening på Gotland ser gärna att jakttrycket ökar. Rådjuren orsakar både trafikolyckor och betesskador.

I fjol sköts 1 000 rådjur under jakt och 450 dog i samband med trafikolyckor. Att närmare hälften av den årliga avskjutnings numerär dör i trafiken John Thomsson är högst anmärkningsvärt, rapporterar Gotlands Allehanda.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser