Rådjur nära kvävas av plastpåse

HACKÅS(JJ). Maria Sundberg och Charlotte Henriksson upptäckte ett rådjur som höll på att kvävas av en plastpåse. – Det var hemskt. Tänk när folk slänger påsar i naturen, säger Maria Sundberg till Östersunds-Posten.

Maria åkte ut med skotern på leden i närheten av Hackås, med sig hade hon kompisen Charlotte Henriksson.

Det var Charlotte som körde och frilansfotografen Maria hade kameran med sig. 
– Jag skulle knäppa lite kort på naturen, berättar hon för Östersunds-Posten.

Plötsligt såg de något konstigt.
– Det poppade plötsligt upp långt borta på leden. Först tänkte vi ”är det en kalkon?” Då såg vi att det var ett rådjur. Jag tog en bild och när vi kom närmare vred vi av skotern, berättar Maria Sundberg.

När de kom närmare såg de hur rådjuret försökte bli av med plastpåsen, samtidigt som det vacklade av syrebrist.

– Det kanske var en limppåse. Kanske har någon slängt det när de har grillat och kanske var det något kvar i påsen som rådjuret försökte komma åt, säger Maria.

När de kom tillräckligt nära slängde sig Maria av skotern och sprang ikapp rådjuret. Hon lyckades även befria rådjuret från plastpåsen.
– Sedan puttade jag iväg det och det blev fullt av energi på en gång. Det bara sprang iväg väldigt fort. Jag tänkte inte så mycket. Jag tänkte bara på att rädda det.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser