Radioaktiva vildsvin skjutna söder om Gävle

Gävle (JJ) Nu börjar Tjernobylolyckan göra sig påmind i vildsvinsstammen. Höga halter radioaktivitet har uppmätts i vildsvin skjutna söder om Gävle.

Det är 31 år sedan kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina havererade. Nu kommer rapporter om höga halter radioaktivitet hos vildsvin söder om Gävle. Foto: Istock

SVT berättar att en galt skjuten i Trullsbo söder om Gävle i augusti innehöll en strålningshalt på 13 000 becquerel per kilo.

Livsmedelsverkets gränsvärde vid försäljning är 1 500 becquerel per kilo.

Ännu högre halter har nyligen uppmätts i vildsvinskött från trakterna av Tärnsjö, som ligger fyra-fem mil söderut. Där var halten 16 000 becquerel per kilo, alltså mer än tio gånger högre än gränsvärdet.

Det har gått 31 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Strålningen har vid det här laget letat sig ned i marklagret och överförs inte längre lika lätt djur som lever på växter ovan marken.

De förhöjda halterna i vildsvinskött hänger samman med att vildsvinen bökar i marken.

– Man kan räkna med att strålningshalten i köttet kommer att öka ännu mer när vildsvinen når de värst drabbade områdena, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT:s Mitt i naturen.

Intag av vildsvinskött med förhöjda halter av cesium ökar riskerna för cancer.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser