Räddningstjänsten räddade tysk jaktterrier

Kil (JJ) Mateus Danielssons grävlingjakt slutade med stort räddningspådrag. Den tyska jaktterriern blev fast inne i en vägbank med sprängsten och räddningstjänsten i Kil fick komma till undsättning.

En lyckad räddningsinsats fick ut Mateus Danielssons tyska jaktterrier från grytet i vägbanken. Foto: Privat:
Mateus Danielsson från Kil var ute och jagade grävling med sin laika i går kväll. Laikan fick tag på en grävling men det bar i väg mot en vägbank och laikan for in efter grävlingen. Efter ett par timmar lyckades Mateus få ut laikan och skjuta grävlingen men den blev kvar och därför hämtades den tyska jaktterriern för att apportera ut grävlingen.

– Jag släppte in tysken och han fick tag på grävlingen direkt, men i stället för att dra ut den till mig gick han in i vägbanken. Grävlingen täppte för hålet och tysken blev fast.
Vägbanken bestod av stora stenblock som var omöjliga att flytta på för Mateus på egen hand: Foto: Privat:
Mateus jobbade febrilt under ett par timmar med att få ut hunden men beslöt sig tillslut för att åka hem och sova och göra ett nytt försök nu på morgonen. Tysken skällde fortfarande nere i vägbanken men enorma stenblock gjorde räddningsinsatsen omöjlig på egen hand.

– Jag kom dit vid niotiden och höll på i tre timmar innan jag bestämde mig för att ringa Kils räddningstjänst. De kom hit direkt med en massa utrustning och vi baxade sten i 2,5 timmar innan vi till slut lyckades få ut hunden.

Grävlingen kom också ut till slut. Den satt stenhårt inkilad och man var tvungen att snara den och dra ut den med alla kraft.

– Jag är väldigt tacksam för hjälpen jag fick. Jag sa till räddningstjänsten ”att nu vet jag vart jag ska ringa nästa gång hunden sitter fast i gryt”, säger Mateus och skrattar.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser