Räddningsprojekt för ejdrar

Oxölösund (JJ) Full aktivitet pågår just nu på ön Hävringe i Oxelösunds skärgård. Under fredagen placerade man ut de trähus som byggts åt ejdrarna av Öknaskolans elever.

Elever på Öknaskolan och medlemmar i Tärnans fågelförening arbetar för att skydda ejdern från havsörnens härjningar-

Klockan är halv tio på ön Hävringe i Oxelösunds skärgård. Stephan Gäfvert, , har precis stabiliserat ett av de mindre trähusen – tillägnat traktens ejdrar – med en stor sten på taket. Målsättningen är att husen ska agera skydd från hungriga havsörnar när ejdrarna ruvar.

– En del av de här husen kommer säkert att bebos, men vi vet inte än. Vi provar lite olika platser och olika vinklar på husen. Tanken är nu att det ska utvärderas under tre års tid, säger Stephan Gäfvert, lärare i jakt och viltvård på öknaskolan som hyser stort hopp för projektet.

– Om ådan (ejderhonan) väljer ett hus som boplats så lägger hon nog ägg ganska snabbt. Det brukar ske i början av maj, och då lägger hon normalt fyra-sex ägg, säger Lennart Wahlén från fågelföreningen Tärnan.

Under lördagen kompletterar Tärnan med ytterligare 18 provisoriska träplatser, och i mitten av april planerar man en första kontroll. Därefter kommer projektet följas upp regelbundet

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser