Räddningsprojekt för ejdrar

Oxölösund (JJ) Full aktivitet pågår just nu på ön Hävringe i Oxelösunds skärgård. Under fredagen placerade man ut de trähus som byggts åt ejdrarna av Öknaskolans elever.

Elever på Öknaskolan och medlemmar i Tärnans fågelförening arbetar för att skydda ejdern från havsörnens härjningar-

Klockan är halv tio på ön Hävringe i Oxelösunds skärgård. Stephan Gäfvert, , har precis stabiliserat ett av de mindre trähusen – tillägnat traktens ejdrar – med en stor sten på taket. Målsättningen är att husen ska agera skydd från hungriga havsörnar när ejdrarna ruvar.

– En del av de här husen kommer säkert att bebos, men vi vet inte än. Vi provar lite olika platser och olika vinklar på husen. Tanken är nu att det ska utvärderas under tre års tid, säger Stephan Gäfvert, lärare i jakt och viltvård på öknaskolan som hyser stort hopp för projektet.

– Om ådan (ejderhonan) väljer ett hus som boplats så lägger hon nog ägg ganska snabbt. Det brukar ske i början av maj, och då lägger hon normalt fyra-sex ägg, säger Lennart Wahlén från fågelföreningen Tärnan.

Under lördagen kompletterar Tärnan med ytterligare 18 provisoriska träplatser, och i mitten av april planerar man en första kontroll. Därefter kommer projektet följas upp regelbundet

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser