Räddningsaktion för Ölands älgar

Böda (JJ) Borgholms Älgskötselområde har påbörjat ett stort projekt för att älgarna ska få mer foder under vintrarna. De har tagit över ansvaret för röjningen i Eons ledningsgator och planterat 12 000 tallplantor.

– Vi hoppas att det ska hjälpa älgarna och förbättra reproduktionen då forskarna tror att en av anledningarna till kalvdöden är brist på foder, säger Börje Andersson, ordförande i Borgholms älgskötselområde.  

Älgskötselområdet har avtal på att de tar ansvar för röjning i sex områden på totalt sex hektar, från Böda i norr till Gärdslösa i söder.  Samtidigt har jaktlagen planterat ut 12 000 tallplantor och fler ska planteras i höst.  Om fem eller sex år beräknas plantorna vara i lagom beteshöjd för älgarna.

– Sveaskog gallrade i mars, hade det skett några månader tidigare hade det blivit ett viktigt mattillskott för älgarna. Det har varit samma sak i ledningsgatorna där de har röjts av entreprenörer på sensommaren eller hösten. Hade det skett på vintern hade det varit till stor nytta för älgarna, Säger Börje Andersson till Ölandsbladet.

Projektet har kunnat genomföras med hjälp av bidrag från Ölands Sparbanksstiftelse och leaderprojektet Startgas.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser