Räddade intrasslad dovhjort

Foto: Magnus Jidetorp Enköping (JJ) Jägaren Magnus Jidetorp gjorde en bragdinsats och räddade en dovhjort som trasslat in sig i ett elstängselband. Hjorten var rejält stressad men klarade sig. Nu vill han uppmärksamma andra om problemet.

Det var när Magnus Jidetorp var ute och gick på jaktmarken som han upptäckte en stånghjort i en hage. Hjorten låg stilla och hornen var helt intrasslade i ett stängselband.

Magnus trodde först hjorten var död men när han kom närmare upptäckte han att den fortfarande var i livet men antagligen helt slut efter ansträngningen att komma loss.

Foto: Magnus Jidetorp
Som tur var hade Magnus en kniv på sig och lyckades skära loss bandet som satt ordentligt hårt kring hornen. När bandet var avkapat och borttaget kunde dovhjorten återfå friheten.

– Han låg kvar i flera minuter och flämtade, med uppspärrade ögon. Till slut gick jag fram och petade på den, och då sprang han iväg med full fart genom hagen och in i skogen på andra sidan. Jag är jägare och har skjutit många hjortar, men det är en så skön känsla att rädda dom från lidande. Hoppas för hjortens skull att vi inte möts igen, för då kan det vara under pågående jakt, skriver han på sin blogg. 

Foto: Magnus Jidetorp
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser