Qvinnokampen avgjord

Lycksele (JJ) I helgen avgjordes för åttonde året i rad Qvinnokampen i skogarna utför Lycksele – ett elitprov för stövare med endast kvinnliga hundförare arrangerat av Västerbottens Stövarklubb.

Prispallen på Qvinnkampen som avgjordes i helgen utanför Lycksele i Västerbotten. Foto: Inger Augustsson.

För att starta på Qvinnokampen krävs både att hunden ägs av en kvinna och att hunden förs av en kvinna. Tävlingen har med åren blivit ordentligt populär. I år återfanns 19 ekipage i startfältet, vilket gör Qvinnokampen till Sveriges näst största jaktprovstävling. Bara Eksjöprovet är mer populärt.

– Det är kul. Vi låter ju också hundar starta både i elitklass eller öppenklass. Av de 19 deltagarna startade sju i öppenklass och tolv i elitklass, säger Håkan Halvardsson, fullmäktige på tävlingen.

Under helgens tävling var det några plusgrader varmt. På lördagen låg dimman tät över provrutorna men på söndagen hade det lättat något.

Segrare blev finska stövaren Högbrons Pella, ägare Marita Larsson som också var den enda hunden som tog en elitetta (120 min 54 ep +85 min 51 ep).

Andraplatsen kneps av smålandsstövaren Lindestubbens Enya med Therese Östensson (60 min 51 ep+82 min 50 ep). På tredje plats kom gotlandsstövaren Astuens Kaip med Michaela Jansson (55 min 51 ep+70 min 44 ep).

 

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser