Qvinnokampen avgjord

Lycksele (JJ) I helgen avgjordes för åttonde året i rad Qvinnokampen i skogarna utför Lycksele – ett elitprov för stövare med endast kvinnliga hundförare arrangerat av Västerbottens Stövarklubb.

Prispallen på Qvinnkampen som avgjordes i helgen utanför Lycksele i Västerbotten. Foto: Inger Augustsson.

För att starta på Qvinnokampen krävs både att hunden ägs av en kvinna och att hunden förs av en kvinna. Tävlingen har med åren blivit ordentligt populär. I år återfanns 19 ekipage i startfältet, vilket gör Qvinnokampen till Sveriges näst största jaktprovstävling. Bara Eksjöprovet är mer populärt.

– Det är kul. Vi låter ju också hundar starta både i elitklass eller öppenklass. Av de 19 deltagarna startade sju i öppenklass och tolv i elitklass, säger Håkan Halvardsson, fullmäktige på tävlingen.

Under helgens tävling var det några plusgrader varmt. På lördagen låg dimman tät över provrutorna men på söndagen hade det lättat något.

Segrare blev finska stövaren Högbrons Pella, ägare Marita Larsson som också var den enda hunden som tog en elitetta (120 min 54 ep +85 min 51 ep).

Andraplatsen kneps av smålandsstövaren Lindestubbens Enya med Therese Östensson (60 min 51 ep+82 min 50 ep). På tredje plats kom gotlandsstövaren Astuens Kaip med Michaela Jansson (55 min 51 ep+70 min 44 ep).

 

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser