Provar fälla på skyddsjakten

Hyssna (JJ) Skyddsjakten på det fårdräpande lodjuret i Hyssna utanför Borås har återupptagits. Nu ska den fångas med fälla.

Efter en relativt intensiv angreppsvinter lugnade det ner sig i Hyssnaområdet en tid under våren, men nu har fåren återigen fått besök av lodjur.

Senast natten mellan den sjätte och sjunde juni dödades en tacka i Seglora.

Bertil Andersson, besiktningsman och rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län berättar att länsstyrelsen efter förra skyddsjaktsperioden utvärderade verksamheten.

– Vi kom fram till att vi behöver bli bättre och komma i gång tidigare efter ett angrepp. För detta krävs att djurägarna kontaktar oss så fort som möjligt. Det har visat sig att lodjuret kommer tillbaka oftast samma dygn, säger han.

Nu har länsstyrelsen införskaffat en lodjursfälla från Grimsö och placerat ut MMS-kameror.

– Fällan är utplacerad i hagen och kommer stå där fram till och med lördag. Enligt de vi varit i kontakt med på Grimsö fungerar den bra att fånga lodjur i, säger Bertil Andersson.

Det nya skyddsjaktsbeslutet sträcker sig fram till den 20 juni.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser