Provar fälla på skyddsjakten

Hyssna (JJ) Skyddsjakten på det fårdräpande lodjuret i Hyssna utanför Borås har återupptagits. Nu ska den fångas med fälla.

Efter en relativt intensiv angreppsvinter lugnade det ner sig i Hyssnaområdet en tid under våren, men nu har fåren återigen fått besök av lodjur.

Senast natten mellan den sjätte och sjunde juni dödades en tacka i Seglora.

Bertil Andersson, besiktningsman och rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län berättar att länsstyrelsen efter förra skyddsjaktsperioden utvärderade verksamheten.

– Vi kom fram till att vi behöver bli bättre och komma i gång tidigare efter ett angrepp. För detta krävs att djurägarna kontaktar oss så fort som möjligt. Det har visat sig att lodjuret kommer tillbaka oftast samma dygn, säger han.

Nu har länsstyrelsen införskaffat en lodjursfälla från Grimsö och placerat ut MMS-kameror.

– Fällan är utplacerad i hagen och kommer stå där fram till och med lördag. Enligt de vi varit i kontakt med på Grimsö fungerar den bra att fånga lodjur i, säger Bertil Andersson.

Det nya skyddsjaktsbeslutet sträcker sig fram till den 20 juni.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser