Protesterar mot samtida björnjakt och älgjakt

Östersund (JJ) Naturvårdsverket har fått in två skrivelser från sammanlagt 26 jägare som protesterar mot planerna på att starta älgjakten och björnjakten i Västerbotten samtidigt.

Jägare skriver till Naturvårdsverket och protesterar mot planerna på sammanlagen älgjakt och björnjakt i Västerbotten. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har i en rad artiklar och inslag berättat om planerna på att skjuta fram starten för björnjakten i Västerbotten. Älgjakt och björnjakt ska starta samtidigt, den 3 september.

Hör rapporteringen bland annat här och här.

Förslaget kom i form av en motion till Jägareförbundet från Jonas Markström i Skellefteå. Viltförvaltningsdelegationen har ställt sig bakom förslaget och länsstyrelsen söker nu dispens hos Naturvårdsverket för ett treårigt försök.

Ett argument som förts fram för en ändring av jakttiden är bland annat att det skulle motverka eventuell oetisk jakt eftersom det är fler jägare i skogen samtidigt.

Att björnforskarna vill studera effekterna är ett annat argument, liksom att älgjägare skulle få en chans att skjuta björn under älgjakten.

26 jägare protesterar

Mikael Wallén är handläggare på Naturvårdsverket i Östersund och har fått ärendet på sitt bord.

– Vi har inte landat i något beslut ännu. Men tanken är att jag ska dra ärendet för en enhetschef och på torsdag en avdelningschef, säger Mikael Wallén, som jobbar på miljöenheten.

En av protestskrivelserna som kommit in är undertecknad av 25 jägare. De framhåller att myndigheternas tillsyn på björnjakten ifjol var större än normalt och att det inte framkom något som tydde på illegal jakt eller regelöverträdelser.

”Svagt argument”

”Sen att fler skulle kunna del av jakten är ett svagt argument därför att om man är intresserad och vill jaga björn så ser man till att vara ledig och redo den dagen björnjakten börjar alltså 21 augusti”, skriver de 25 jägarna.

De framhåller också risken för att älgar skjuts för björnhundar och att det hårda arbetet att forma björnhundar kan spolieras. Dessutom pekar de protesterande jägarna på risk för konflikter mellan björnjägare och älgjägare.

En enskild jägare har också skrivit ett protestbrev i ärendet. Vederbörande framför ungefär samma argument som de ovan refererade.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser