Protestera mot Svea Skogs prispolitik!

Svea Skog, med förre statsministern Göran Persson som är styrelseordförande, och Ron Egly upplåtelseansvarig för Svea Skog, har i dagarna sagt upp jaktarrendekontrakten med flera jaktlag i norra länsdelen för att omförhandla arrendeavgifter som redan i dagsläget är nära smärtgränsen.

Man har aviserat en höjning 2011 som kommer att ligga mellan 6 och 12kronor per hektar plus moms. Dessutom tillkommer fällavgifter som 2010 var 5813 kronor för tjur och 4563 kronor för annan vuxen, dessutom tillkommer 400 kronor i fällavgift som staten skall ha .

Detta upplevs av de flesta, utom de med feta plånböcker, som ett slag i ansiktet och som tack för alla viltvårdsinsatser som har gjorts sedan mitten av femtiotalet när många jaktvårdsområden bildades. Dessutom har staten bestämt att jägarna, via fällavgifter på kalv, skall finansiera den nya älgförvaltningen som träder i kraft nästa år.

De höjda avgifterna kommer, inom kort, att effektivt omöjliggöra framtida jakt för många av de jägare som sedan barnsben brunnit och verkat för viltvård i alla former som gagnar skogsbolagen. Detta är ett led i att ytterligare avfolka glesbygden på dess invånare där jakten har stor betydelse för att vilja bo kvar i glesbygd.

Ambitionerna från Svea Skog är givetvis att tjäna pengar på att hålla älgstammen nere för att undvika skogsskador, när man istället skulle uppmuntra den hjälp man får för att begränsa dessa skador. Märkligt nog så debatteras aldrig, från bland annat, Svenska jägareförbundet, de höga avgifter som skogsbolagen tar ut för arrenden och fällavgifter (man är möjligtvis bekymrad).
Skogsbolagen skall vara glada över att många privata skogsägare ej tagit ut någon fällavgift och avgift på arrenden på mark som ingår i viltvårdsområden, vilket i många fall bidrar till att man kunnat fortsätta att jaga och hålla älgstammen på en rimlig nivå.

Man kan också undra om privata Holmen Skog har mindre attraktiva tallplantor eftersom deras arrendeavgifter och fällavgifter tillnärmelsevis inte är i närheten av Svea Skogs prissättning, eller är det en mänskligare syn på jakten och dess betydelse för folk som bor och verkar i denna del av landet. En eloge till Holmen Skog.

I Svea Skogs folder ”Svea Skogs riktlinjer för viltförvaltning och jakt” står det att läsa: ”Jakten skall vara attraktiv för jägarkåren och ge god ekonomisk avkastning samtidigt som betesskadorna i produktionsskogen hålls på en acceptabel nivå”.

Jakten kan inte på något vis ge ”god ekonomisk avkastning” som Svea Skog dikterar i riktlinjerna för viltförvaltning och jakt. Ungdomsrekryteringen till älgjakten, som i sig inte står särskilt högt i kurs, torde ej bli bättre p.g.a. dessa brutala åtgärder, men skulle kanske med en humanare prispolitik locka fler ungdomar. Den ungdomsrabatt som bolaget stoltserar med räcker inte på långa vägar till att mildra kostnaderna.

Det är hög tid att vi jägare och arrendatorer höjer våra röster och protesterar, det är hur som helst en tidsfråga när vi vanliga döda får lägga bössan på hyllan, några år hit eller dit spelar ingen roll, vi måste tänka på våra efterkommande blivande jägare.  

S Lundberg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser