Protestera mot Svea Skogs prispolitik!

Svea Skog, med förre statsministern Göran Persson som är styrelseordförande, och Ron Egly upplåtelseansvarig för Svea Skog, har i dagarna sagt upp jaktarrendekontrakten med flera jaktlag i norra länsdelen för att omförhandla arrendeavgifter som redan i dagsläget är nära smärtgränsen.

Man har aviserat en höjning 2011 som kommer att ligga mellan 6 och 12kronor per hektar plus moms. Dessutom tillkommer fällavgifter som 2010 var 5813 kronor för tjur och 4563 kronor för annan vuxen, dessutom tillkommer 400 kronor i fällavgift som staten skall ha .

Detta upplevs av de flesta, utom de med feta plånböcker, som ett slag i ansiktet och som tack för alla viltvårdsinsatser som har gjorts sedan mitten av femtiotalet när många jaktvårdsområden bildades. Dessutom har staten bestämt att jägarna, via fällavgifter på kalv, skall finansiera den nya älgförvaltningen som träder i kraft nästa år.

De höjda avgifterna kommer, inom kort, att effektivt omöjliggöra framtida jakt för många av de jägare som sedan barnsben brunnit och verkat för viltvård i alla former som gagnar skogsbolagen. Detta är ett led i att ytterligare avfolka glesbygden på dess invånare där jakten har stor betydelse för att vilja bo kvar i glesbygd.

Ambitionerna från Svea Skog är givetvis att tjäna pengar på att hålla älgstammen nere för att undvika skogsskador, när man istället skulle uppmuntra den hjälp man får för att begränsa dessa skador. Märkligt nog så debatteras aldrig, från bland annat, Svenska jägareförbundet, de höga avgifter som skogsbolagen tar ut för arrenden och fällavgifter (man är möjligtvis bekymrad).
Skogsbolagen skall vara glada över att många privata skogsägare ej tagit ut någon fällavgift och avgift på arrenden på mark som ingår i viltvårdsområden, vilket i många fall bidrar till att man kunnat fortsätta att jaga och hålla älgstammen på en rimlig nivå.

Man kan också undra om privata Holmen Skog har mindre attraktiva tallplantor eftersom deras arrendeavgifter och fällavgifter tillnärmelsevis inte är i närheten av Svea Skogs prissättning, eller är det en mänskligare syn på jakten och dess betydelse för folk som bor och verkar i denna del av landet. En eloge till Holmen Skog.

I Svea Skogs folder ”Svea Skogs riktlinjer för viltförvaltning och jakt” står det att läsa: ”Jakten skall vara attraktiv för jägarkåren och ge god ekonomisk avkastning samtidigt som betesskadorna i produktionsskogen hålls på en acceptabel nivå”.

Jakten kan inte på något vis ge ”god ekonomisk avkastning” som Svea Skog dikterar i riktlinjerna för viltförvaltning och jakt. Ungdomsrekryteringen till älgjakten, som i sig inte står särskilt högt i kurs, torde ej bli bättre p.g.a. dessa brutala åtgärder, men skulle kanske med en humanare prispolitik locka fler ungdomar. Den ungdomsrabatt som bolaget stoltserar med räcker inte på långa vägar till att mildra kostnaderna.

Det är hög tid att vi jägare och arrendatorer höjer våra röster och protesterar, det är hur som helst en tidsfråga när vi vanliga döda får lägga bössan på hyllan, några år hit eller dit spelar ingen roll, vi måste tänka på våra efterkommande blivande jägare.  

S Lundberg.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser