Protester mot ökad avskjutning av älg i Västerbotten

VÄSTERBOTTEN(JJ). I år har tilldelningen på älg höjts under älgjakten i Västerbottens län. Men alla jägare tycker inte det är ett bra beslut och det har förekommit protester. - Oenigheten i samrådsgrupperna har ökat. Framför allt har skillnaderna mellan jägarintresset och markägare i förslag på tilldelning varit betydligt större än vad som varit vanligt under tidigare år, säger Margaretha Sjögren, handläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten, till Västerbottens-Kuriren.

Det är framförallt skogbolagens krav på att minska älgstammen som ligger bakom den ökade tilldelningen. Någon opartisk inventering av älg var det dock länge sedan som det gjordes.

Margaretha Sjögren säger till Västerbottens-Kuriren att det är skogsbolagens egna inventeringar som varit utgångspunkt för tilldelningen under älgjakten. 
I år får 14 700 älgar fällas, en ökning med mer än 1000 djur jämfört med förra året. 

Fotnot: Se även notis den 26/8.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser