Projekt viltmat ska ge mer vilt på krogen

ÖREBRO(JJ). Under hösten är det tänkt att projektet Viltmat ge mer viltkött både på krogen och i butikerna i Örebro län, samt i andra delar av Mellansverige. Förra hösten gjorde projektet succe i västmanland, skriver Nerikes Allehanda.

– Viltkött är ett fantastiskt bra kött, det är ekologiskt, det är närproducerat och har en låg men nyttig fetthalt. Och det är väldigt gott, det säger projektledaren Sven-Åke Larsson, Västerås, till Nerikes Allehanda. 

Sven-Åke Larsson, kökschef och jägare, tror att både krögare och affärer kommer att vara intresserade av viltkött. Han menar att det stora problemet med att få ut viltköttet på marknaen är logistiken då tillgängligheten varierar.
Dessutom gäller det att få jägarna intresserade så de levererar kött.

Agneta Skagerström, som till vardags är kocklärare i Örebro och även styrelsemedlen av Svenska kockars Örebroavdelning, säger till Nerikes Allehanda att hon tycker det är ett spännande projekt.
Hon menar också att projektet kommer lämpligt då flera krögare satsar på mer närproducerade och ekologisk mat. 

Det är Jägareförbundet i Västmanland som står bakom det här projektet. Jordbruksverket och jordbruksdepartementet har bidragit med 1,1 miljoner kronor till projektet. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser