Projekt viltmat ska ge mer vilt på krogen

ÖREBRO(JJ). Under hösten är det tänkt att projektet Viltmat ge mer viltkött både på krogen och i butikerna i Örebro län, samt i andra delar av Mellansverige. Förra hösten gjorde projektet succe i västmanland, skriver Nerikes Allehanda.

– Viltkött är ett fantastiskt bra kött, det är ekologiskt, det är närproducerat och har en låg men nyttig fetthalt. Och det är väldigt gott, det säger projektledaren Sven-Åke Larsson, Västerås, till Nerikes Allehanda. 

Sven-Åke Larsson, kökschef och jägare, tror att både krögare och affärer kommer att vara intresserade av viltkött. Han menar att det stora problemet med att få ut viltköttet på marknaen är logistiken då tillgängligheten varierar.
Dessutom gäller det att få jägarna intresserade så de levererar kött.

Agneta Skagerström, som till vardags är kocklärare i Örebro och även styrelsemedlen av Svenska kockars Örebroavdelning, säger till Nerikes Allehanda att hon tycker det är ett spännande projekt.
Hon menar också att projektet kommer lämpligt då flera krögare satsar på mer närproducerade och ekologisk mat. 

Det är Jägareförbundet i Västmanland som står bakom det här projektet. Jordbruksverket och jordbruksdepartementet har bidragit med 1,1 miljoner kronor till projektet. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser