Projekt ska ge kunskap om älgens matvanor

Kungsbacka (JJ) Skogforsk i Uppsala ska kartlägga älgens matvanor för att få en bättre bild hur dessa påverkar trädens tillväxt, skriver Vetenskapsradion. Forskningsprojektets resultat kan ha betydelse för framtida toleranser på älgpopulationen.

– Det ger i alla fall en bättre fingervisning om att man i vissa områden där man har för höga skador och för stora inkomstbortfall kanske måste minska älgstammen eller anlägga skog på ett annat sätt eller tänka om helt enkel,  säger Märtha Wallgren som deltar i projektet på Skogforsk till Vetenskapsradion.

Studien går ut på att se hur tall och påverkas av älgens beteskador. Träd kan påverkas på flera sätt enligt forskarna. Dels blir kvaliteten på sågtimret sämre men träden som betats kan också komma att få en sämre tillväxt.

För att se på skillnader mellan obetade och betade tallar ska områdes hägnas in. Därefter ska de studeras under en närmare 40 år lång period.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser