Projekt ska ge kunskap om älgens matvanor

Kungsbacka (JJ) Skogforsk i Uppsala ska kartlägga älgens matvanor för att få en bättre bild hur dessa påverkar trädens tillväxt, skriver Vetenskapsradion. Forskningsprojektets resultat kan ha betydelse för framtida toleranser på älgpopulationen.

– Det ger i alla fall en bättre fingervisning om att man i vissa områden där man har för höga skador och för stora inkomstbortfall kanske måste minska älgstammen eller anlägga skog på ett annat sätt eller tänka om helt enkel,  säger Märtha Wallgren som deltar i projektet på Skogforsk till Vetenskapsradion.

Studien går ut på att se hur tall och påverkas av älgens beteskador. Träd kan påverkas på flera sätt enligt forskarna. Dels blir kvaliteten på sågtimret sämre men träden som betats kan också komma att få en sämre tillväxt.

För att se på skillnader mellan obetade och betade tallar ska områdes hägnas in. Därefter ska de studeras under en närmare 40 år lång period.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser