Professionella björnjägare berör

Holger Nilsson, Chefredaktör
Att vara professionell björn­jägare – alltså att jaga björn dagligen från den 21 augusti till den 15 oktober, då jakten avslutas i Norrbotten – berör på många sätt.
I dag finns det ett 30–40-tal mycket duktiga björnjägare med hundar som preste­rar varje dag i skogen, och de blir fler och fler för varje säsong. De jagar på egna marker och de blir också inbjudna att jaga med andra jaktlag då de saknar egna björnhundar.
Så långt allt väl.

Värdefullt
Den ljusa sidan är att björnhundspooler bildats i höst och erbjuder gratis hjälp till jaktlag som saknar björnhund. De tilldelade björnar­na har fällts, förutom i Norrbotten. Jakten har dessutom gått mycket bra och bland annat har länsstyrelsen i Jämtland berömt björnjägarna.
Positivt är också att vi får allt fler duktiga björnhundsekipage som med kort varsel kan ställa upp vid trafikolyckor och andra intermezzon.
Det är också mycket värdefullt att det finns professionella hundförare som kan rycka ut och hjälpa jägare som skjutit ett dåligt skott, med eftersök som följd.

Den mörka sidan

Ett problem som blivit allt tydligare är att etik och moral ifrågasätts. Används åtel eller bil på ett otillbörligt sätt vid förflyttningar och så vidare.
Jag är övertygad om att det görs gränsöver­skridningar ibland. Konstigt vore det annars, och det går inte att försvara.
Men många rykten har också sin grogrund i avundsjuka, precis som i all annan jakt. De som aldrig skjuter något drabbas inte, men de som gång på gång lyckas måste ju ha något fuffens för sig, speciellt om man är björnjägare och professionell.
Dessutom ska man inte heller sticka under stol med att konkurrensen i vissa fall är hård mellan björnjägarna och man vill gärna framställa sig själv som den som klarar uppdraget bäst. Vissa marker och jaktlag är helt enkelt mer attraktiva än andra.

Tas på allvar
Det här är en utveckling som måste tas på allvar och ändras på. Vi ska bedriva björnjakten på ett etiskt sätt som inte ska behöva ifrågasättas. Vi ska också se till att bevara den jaktform vi har idag med drivande och ställande hundar.
Min personliga reflektion är att björnjägar­na behöver organisera sig och kliva fram och bemöta den kritik som finns.
Att dessutom en av landets mest kända björnjägare nu misstänks för grovt jaktbrott i samband med björnjakt gör inte saken bättre och ska inte belasta andra jägare. Men misstankarna kom mycket olämpligt. Nu är det bara att hoppas att misstankarna är felaktiga.

Ett av fem
Jaktformen med drivande och ställande hundar är ganska ny och därför kommer den att ifrågasättas även i framtiden. Detta trots att björnjakten i stort sköts på ett mycket bra sätt.
Dessutom är björnen ett av våra fem stora rovdjur som förvaltas av staten. Och trots att björnstammen måste minskas i vissa områden ifrågasätts den ständigt av miljövännerna. Ett faktum man inte ska bortse ifrån.
Att vara björnjägare ställer stora krav – så enkelt är det.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser