Professionella björnjägare berör

Holger Nilsson, Chefredaktör
Att vara professionell björn­jägare – alltså att jaga björn dagligen från den 21 augusti till den 15 oktober, då jakten avslutas i Norrbotten – berör på många sätt.
I dag finns det ett 30–40-tal mycket duktiga björnjägare med hundar som preste­rar varje dag i skogen, och de blir fler och fler för varje säsong. De jagar på egna marker och de blir också inbjudna att jaga med andra jaktlag då de saknar egna björnhundar.
Så långt allt väl.

Värdefullt
Den ljusa sidan är att björnhundspooler bildats i höst och erbjuder gratis hjälp till jaktlag som saknar björnhund. De tilldelade björnar­na har fällts, förutom i Norrbotten. Jakten har dessutom gått mycket bra och bland annat har länsstyrelsen i Jämtland berömt björnjägarna.
Positivt är också att vi får allt fler duktiga björnhundsekipage som med kort varsel kan ställa upp vid trafikolyckor och andra intermezzon.
Det är också mycket värdefullt att det finns professionella hundförare som kan rycka ut och hjälpa jägare som skjutit ett dåligt skott, med eftersök som följd.

Den mörka sidan

Ett problem som blivit allt tydligare är att etik och moral ifrågasätts. Används åtel eller bil på ett otillbörligt sätt vid förflyttningar och så vidare.
Jag är övertygad om att det görs gränsöver­skridningar ibland. Konstigt vore det annars, och det går inte att försvara.
Men många rykten har också sin grogrund i avundsjuka, precis som i all annan jakt. De som aldrig skjuter något drabbas inte, men de som gång på gång lyckas måste ju ha något fuffens för sig, speciellt om man är björnjägare och professionell.
Dessutom ska man inte heller sticka under stol med att konkurrensen i vissa fall är hård mellan björnjägarna och man vill gärna framställa sig själv som den som klarar uppdraget bäst. Vissa marker och jaktlag är helt enkelt mer attraktiva än andra.

Tas på allvar
Det här är en utveckling som måste tas på allvar och ändras på. Vi ska bedriva björnjakten på ett etiskt sätt som inte ska behöva ifrågasättas. Vi ska också se till att bevara den jaktform vi har idag med drivande och ställande hundar.
Min personliga reflektion är att björnjägar­na behöver organisera sig och kliva fram och bemöta den kritik som finns.
Att dessutom en av landets mest kända björnjägare nu misstänks för grovt jaktbrott i samband med björnjakt gör inte saken bättre och ska inte belasta andra jägare. Men misstankarna kom mycket olämpligt. Nu är det bara att hoppas att misstankarna är felaktiga.

Ett av fem
Jaktformen med drivande och ställande hundar är ganska ny och därför kommer den att ifrågasättas även i framtiden. Detta trots att björnjakten i stort sköts på ett mycket bra sätt.
Dessutom är björnen ett av våra fem stora rovdjur som förvaltas av staten. Och trots att björnstammen måste minskas i vissa områden ifrågasätts den ständigt av miljövännerna. Ett faktum man inte ska bortse ifrån.
Att vara björnjägare ställer stora krav – så enkelt är det.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser