Problem med snyltälgar

LULEÅ (JJ). Polisen i Norrbotten har fått in många samtal om älgar som äter av växtligheten i trädgårdar. - Det här är ett återkommande problem vid den här tiden på året, säger vakthavande polisbefäl på Norrbottenspolisen Tomas Schäufele till Norrbottens-Kuriren.

  

– Vi har fått samtal från ett flertal ställen runt om i länet om älgar i trädgårdarna. Polisen kan helt enkelt inte komma ut med stora älgbössan och skjuta älgar som fridfullt betar av träd och buskar i din trädgård. Det är inte tillåtet! Det vi kan göra är att ta kontakt med jaktlaget i området, så att folk därifrån kan komma och försöka skrämma bort älgarna, säger Tomas Schäufele.

Polisen tipsar också om att sätta upp färgglada band i trädgården.
– Men ofta kommer de tillbaka i alla fall. Han föreslår färgglada band upphängda i trädgården, men verkar inte tro på att älgarna ska skrämmas bort av viftande band. Det här är ett problem som man får leva med, avslutar Schäufele.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser