Problem med björnar som river ensilagebalar

DELSBO(JJ). Fem björnattacker har skett mot ensilagebalar i Hälsingland. Det visar de rapporter som kommit in till länsstyrelsen i Gävleborg.

– Fenomenet har funnits förr, men har ökat från år 2006 och framåt, och sett över hela Sverige är det vanligast i vårt län, säger Daniel Hansson, vid länsstyrelsen, till Hudiksvalls Tidning.

Ensilagebalarna sprättas upp av björnarna. På länsstyrelsen är man förvånade över att angreppen fortsätter trots att björnarna inte äter av ensilaget.

Det utgår ersättning från länsstyrelsen för förstörda ensilagebalar.
Det här rapporterar Hudiksvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser