Prishöjning på fjälljakt överklagas

Om länstyrelsen i Jämtland får som de vill kommer det att blir rejäla prishöjningar för de som vill jaga i fjällen! (Foto: Roger C Åström) Östersund (JJ) De nya priserna för småviltsjakt på renbetesfjällen i Jämtlands län är orimliga - det menar Jägareförbundet som nu överklagat prishöjningen till förvaltningsrätten.

Det är länsstyrelsen som beslutat att priset ska höjas och skälet till höjningen är att priserna ska kopplas till den allmänna inflationen i landet.

Men jägareförbundet menar att höjningen inte alls står i proportion till inflationen. Dessutom tycker de att priserna skiljer sig för mycket mellan samebyområden och kommunområden.

Länsstyrelsen i Jämtland vill höja priserna för årskorten jaktkort på renbetesfjällen för kommunbor från 800- till 900 kronor. Dygnskorten vill man höja från 250- till 350 kronor och årskort för länsbor 1.500- 1.800 kronor.

Eftersom beslutet handlar om nyttjanderätt enligt rennäringslagen har förvaltningsrätten lämnat överklagan till regeringen. Förra veckan höjdes även priserna för älgjakt, men då var det Sveaskog som stod bakom höjningen, uppger Nyheterna P4 Jämtland.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser