Pressmeddelande: Nej till frilevande varg

Landsbygdspartiet oberoende vill inte ha någon frilevande varg i Sverige. På förekommen anledning kommer här ett förtydligande av vårt partiprogram.

Det är inte så lätt att alltid vara tydlig med vad man menar. Landsbygdspartiet oberoende har som partikrav att det inte ska finnas frilevande varg. Men sedan har man i partiprogrammet skrivit att vargen skall hållas inom habitatstora revir, som vid behov skall hägnas. Utanför hägnet ska det stå markägaren fritt att ”plocka bort” vargen.

Det ska dock förtydligas att partiets inställning är att vi inte ska ha någon frilevande varg i Sverige.

Partiet avser inte – och har aldrig avsett – att driva frågan om etablering av varghägn. Skrivelsen i partiprogrammet visar på den enda kompromiss som partiet kan acceptera.

Det ankommer helt på vargförespråkarna såväl inom som utom partiet att tillsammans med myndigheter och organisationer utreda var hägnen i så fall ska kunna etableras, samtidigt som lokal acceptans kan uppnås.

Årsmötet i Uppsala den 22 mars beslutade att göra detta förtydligande.  

Magnus Malmsten, styrelseledamot Landsbygdspartiet

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser