Pressmeddelande: Nej till frilevande varg

Landsbygdspartiet oberoende vill inte ha någon frilevande varg i Sverige. På förekommen anledning kommer här ett förtydligande av vårt partiprogram.

Det är inte så lätt att alltid vara tydlig med vad man menar. Landsbygdspartiet oberoende har som partikrav att det inte ska finnas frilevande varg. Men sedan har man i partiprogrammet skrivit att vargen skall hållas inom habitatstora revir, som vid behov skall hägnas. Utanför hägnet ska det stå markägaren fritt att ”plocka bort” vargen.

Det ska dock förtydligas att partiets inställning är att vi inte ska ha någon frilevande varg i Sverige.

Partiet avser inte – och har aldrig avsett – att driva frågan om etablering av varghägn. Skrivelsen i partiprogrammet visar på den enda kompromiss som partiet kan acceptera.

Det ankommer helt på vargförespråkarna såväl inom som utom partiet att tillsammans med myndigheter och organisationer utreda var hägnen i så fall ska kunna etableras, samtidigt som lokal acceptans kan uppnås.

Årsmötet i Uppsala den 22 mars beslutade att göra detta förtydligande.  

Magnus Malmsten, styrelseledamot Landsbygdspartiet

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser