Premiär på nya jaktmarken

Två minusgrader, svag vind och sol. Det var bara spårsnön som saknades när Kolleberga jaktlag samlades för vildsvinsjakt utanför Ljungbyhed. Det kom att bli en minnesrik dag med många överraskningar och dramatik – helt enkelt en skånsk klövviltsjakt när den är som bäst!

Dan Cimen, Malmö, och hans son Ceasar fick se en dovhjort i sitt vägpass. Till höger jaktledaren Patrik Sandquist, Önnestad.

Nykomponerade Kolleberga jaktlag utanför skånska Ljung­byhed har haft en trevande start på sin premiärsäsong. Men annat är inte att vänta när man ska lära känna nya kamrater såväl som en ny jaktmark. I ett initiativ till att skapa gott samarbete med sina grannar har jaktledaren Patrik Sandquist, Önnestad, kom­mit överens med Fredrik Dahl, Ljungbyhed, från intilliggande Väsmantorps jakt­lag kring ett intressant upplägg. Jaktlagen ska under en dag jaga intilliggande såtar på bestämda klockslag där hundförarna har möjlighet att röra sig över gränserna.

Samling på historisk mark

Efter en mycket mild och blöt december har vädret under mellandagarna slagit om och rimfrosten gnistrar när tjugotalet förväntansfulla hundförare och skyttar träffas på parkeringen framför Gästgivargården i Spången. För övrigt samma plats där Edvard Perssons rollfigur ”Kalle på Spången” porträtterades i slutet av 1930-talet. Fortfarande bedrivs verksamhet i detta anrika värdshus och jaktlaget har passat på att äta lunch här vid flera jakttillfällen. Jaktdeltagarna har i förväg fått dagens PM utskickat men är likväl koncentrerade när jaktledaren går igenom dagens drev, säkerhets- och förhållningsregler. Lovligt vilt är med vissa restriktioner vildsvin, dovvilt, rådjur och naturligtvis räv.

Dan Cimens wachtelhund Göte letar färska slag på Kolleberga jaktlags mark vid Ljungbyhed.

Dan Cimens wachtelhund Göte letar färska slag på Kolleberga jaktlags mark vid Ljungbyhed.

Jaktledaren som testar produkter

När klockan är 08.30 stämmer jaktledarna Patrik Sandquist och Fredrik Dahl av att alla passkyttar är på plats innan klartecken ges till hundförarna på bägge sidor gränsen.
Patrik som själv går i drevet stryker kopplen av sin gråhund/karelsk björnhund Ceasar och wachtelhunden Rambo. Patrik som fått ett par gliringar innan han ställt in jaktradion rätt på morgonen förklarar leen­de att det beror på att han sedan fem år arbetar som produktchef för bland annat jaktutrustning på Biltema. Ett jobb med många utmaningar och fallgropar, då jägarkåren är kvalitetsmedveten.
– Jag testar i princip alla produkter under praktisk jakt innan lansering, berättar Patrik.
Mer hinner han inte säga förrän det smäl­ler två skott från en av Kollebergas poster.

Rivstart på jakten

Besked kommer att det är Marcus Hertzman, Skurup, som fällt en dovhjort. Ett par minuter senare kommer nästa knall, denna gång från Väsmantorp där en gris fällts ur en grupp av tre djur.
Patrik hinner knappt kommentera den lyckade starten innan det smäller alldeles intill. Det är Esthon Pålsson, Limhamn, som fått en mindre gris i pass. I skottet rasar dju­ret ihop men när hunden kommer fram får grisen tillräcklig styrsel för att lämna skottplatsen i gångstånd. Patrik hänger på och kan snabbt avfånga den hårt träffade grisen.

Nära för spets

Efter den intensiva starten lugnar det ner sig och upptagen uteblir. Så när passkytten Fredrik Liv meddelar att han observerat dovvilt framför sig, får han direkt gehör.
– Vi tar en lov framför dig, svarar Patrik.
Som på beställning kommer ett ylande upptag och snart dunkar det i granplante­ringen när en lovlig spetshjort springer rakt mot Patrik. Hjorten tvärstannar och under en lång sekund tittar de varandra i ögonen, innan hjorten kastar undan och slinker ur drevet.
– Det var alldeles för orent skotthåll för att skjuta, säger Patrik och ler.
Inga ytterligare djur fälls hos Kolleberga, så drevet avslutas utan återsamling och skyt­tarna beger sig direkt mot nya poster.

Vildsvinet kommer rusande.

Vildsvinet kommer rusande.

Säkraste drevet

Dagens andra drev blir ett antiklimax. Dagens säkraste såt där vildsvinen tidigare legat tätt som sardiner är helt tom sånär som på en fredad älgko och hennes kalv. Grannlaget har desto bättre lycka och fäller ett par vildsvin.
Trots att passkyttarna kan njuta av en lågt stående sol vill man hålla tempo och utnyttja den korta dagen. Drevet bryts för en snabblunch i grannlagets jaktstuga som för dagen upplåtits.
Det givna samtalsämnet medan den heta gulaschsoppan slevas in är den tomma andrasåten och frågetecknen kring dagens sista såt, ett område som tidigare varit viltfattigt. Jaktledaren funderar på att byta ut sista drevet men man enas snabbt om att den ursprungliga planen får ligga fast. Ett klokt val ska det visa sig.

Rådjur och älg

När hundförarna går in i sista såten observeras snabbt ett par rådjur, var av ett smaldjur fälls av jaktledaren Patrik i ett sido­pass. När sedan hundupptagen fortsätter att avlösa varandra är det ingen som ångrar valet av sista såten. Robert Beck, Klippan, har fått en post inne i drevet och efter några minu­ters drev av en tysk jaktterrier kommer ett rådjur i pass. Robert lyfter bössan
och försöker att ropa fast djuret men det är för hårt stött och han sänker bössan. Plöts­ligt brakar det till i granplanteringen och Roberts grepp om bössan hårdnar tills grannposten obser­verar tre fredade älgar som fått upp farten.

Gris i drevet!

Plötsligt smäller två skott och kort efter ytterligare ett. Jaktledaren ber om information från skyttarna och det visar sig att en brokig galt har gjort misstaget att passera två hundförare som sammanstrålat längs en väg. En kvart senare smäller ytterligare skott och en årsgris ligger hos Dan Cimen, Malmö.
När ytterligare två skott ekar ut är det inte lång tid innan solen ska försvinna bak horisonten. Ett vuxet vildsvin har gått i pass med en wachtelhund/karelsk björnhund i hasorna. Vildsvinet har fortsatt mot en liten skogstjärn i markens utkant och hundföraren kan se på pejlen att hunden har stånd­skall på en liten ö.

När det fällda vildsvinet ska bärgas får jägarna krossa isen framför sig och staka båten i mörkret.

När det fällda vildsvinet ska bärgas får jägarna krossa isen framför sig och staka båten i mörkret.

Dramatik på isen

De senaste nätternas minusgrader har gjort isen tillräckligt tjock för vildsvin och hund medan de tillstötande jägarna snabbt inser att det inte håller för en människa. Vildsvinets flyktförsök från ön har resulterat i att den svagare isen runt ön trampats sönder.
Oron är stor att hunden ska gå ner i en sådan vak och att en riktigt otrevlig situation ska uppstå. Till slut pressar hunden ut vildsvinet i kanten på ön där Marcus Hertzman med gott stöd för bössan kan avsluta dramatiken. Hunden inser att det roliga är över och kommer tillbaka över isen till husse Daniel Lysebring, Eslöv.

Avslutning med grannlaget

Dramatiken på isen har inte helt hunnit av­slutas när resten av laget avslutar jakten tillsammans med grannlaget på Väsmantorp. Man har under denna strålande vinterdag fällt en handfull vildsvin vardera samt dovhjort, rådjur och räv.
Jaktlagen är överens om att det varit en lyckad dag och ett förbrödrande initiativ som ska hållas vid liv under kommande säsonger. För Kolleberga har trenden dessutom hållit i sig, att jakterna på den nya marken blivit bättre och bättre för varje jakttillfälle. Något som garanterar full uppslutning under säsongsavslutningen!

Solen har sedan länge gått ner när dagens sista vildsvin släpas till bilarna.

Solen har sedan länge gått ner när dagens sista vildsvin släpas till bilarna.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser