Pondus Sverigebäst på Nordiska älghundsmästerskapen

Magnus Persson, Stugun med sin Jämthund Pondus som blev fyra på Nordiska mästerskapen för älghundar. Norge (JJ) Svenska jämthunden Pondus, ägare Magnus Persson, Stugun, lyckades bäst av de svenska hundarna när Nordiska mästerskapen för älghundar avgjordes i Norge i mitten av september.

Pondus tog sitt åttonde raka förstapris på suveräna 90 poäng i den vackra men tuffa norska terrängen. Trots ett kanonresultat slutade Pondus som fyra eftersom tre norska hundar tog mer än 90 poäng.

Svenska jämthunden Tyr som vann  SM 2010 tog ett förstapris på 89,5 poäng och svenska gråhunden Atle hade 88,5 poäng. Femton hundar deltog från respektive, Norge, Sverige och Finland. Årets Nordiska mästerskap kommer att gå till historien eftersom tio av den femton startande hundarna gick till förstapris och fyra av dessa tog mer än 90 poäng.
1) Stokkelvas Tina, Tom Rune Tomter, 93,5 (gråhund)
2) Jönsesgårdens Tyson, Omar Trøen, 92, (jämthund)
3) Høylia's Birk, Erlend Berge, 90, (gråhund)
4) Bleckås Pondus, Magnus Persson, 90,0 (jämthund)
5) Tyr, Henrik Hallgren  89,5 (Jämthund)
6) Atle, Johansson, Mikael 88,5 (gråhund)
7) Olli, Matias Forsbacka, 84,5 (karelsk björnhund))
8) Raikukorven Fani, Reino Kovero, 78,5 (jämthund)
9) Kuohukorven Missi, Tommi Ruokosuo, 76,0 (karelsk björnhund)
10) Ketunpojan Rex, Mika Simonen, 75,0 (laika)
11) Tralle Av Gausbu, Tor Fjellheim, 69,5 (gråhund)
12) Quincygårdens Nadja, Daniel  Larson, 69,0 (laika)
13) Ullisjaurlandets Foxy, Anders  Linné, 48,0 (jämthund)
14)Skinnemoens Bromle, Jørn Fjell, 1005 13,5 (gråhund)
15 Riistapihan Loikkari, Antti Johansson, 0 (karelsk björnhund)

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser