Politiker kräver ersättning för vargdödade hjortar

Finspång (JJ)En varg rev nyligen flera djur i Finspångstrakten. Nu kräver landstings- och kommunpolitikern Carl-Gustaf Mörner (M) i Finspång ersättning av länsstyrelsen för de vilda dovhjortar som vargen dödat på hans mark. Under perioden juli till månadsskifter september oktober som vargen hann med att fälla minst nio vilda djur i Finspångs kommun.

Enligt Carl-Gustaf Mörner innebär det att han drabbats ekonomiskt eftersom vargen tog vilt som kunde blivit jaktbyten vid säljjakter. Därför vill han nu ha 11600 kronor i ersättning av länsstyrelsen.
– Dels så anser jag att jag lider ekonomiskt av det hela, för det andra tycker jag att man ska veta vad rovdjurspolitiken får för konsekvenser, säger Mörner, till SR.
Han säger att han lämnat in sitt ersättningskrav för att få igång en diskussion om vem som ska kunna få ersättning när djur dödas av rovdjur. I dag kan bara tamdjursägare få ersättning.
– Alla som bedriver näringsverksamhet, oavsett om man har mjölkkor, får eller har jakt som näring, skall jämställas, säger Carl-Gustaf Mörner.  

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser