Politiker i Rättvik ansöker om vargjakt

Kommunstyrelsen i Rättvik har beslutat att söka skyddsjakt på fyra vargar. Ansökan har skickats till Naturvårdsverket. Kommunstyrelsens ordförande, Jonny Jones (c) hoppas på snabb handläggning och att jakten kan starta den 1 mars.

I ansökan till Naturvårdsverket skriver Jonny Jones bland annat att jordbruk- och fäbodliv är viktiga sektorer för näringslivet i kommunen.
– Jakten betyder oerhört mycket för många invånare i vår kommun, inte minst för fritid och rekreation.
– För att bibehålla framtidstron på att kunna driva jordbruk och fäbodbruk med tillhörande djurskötsel i vår kommun är det oerhört viktigt att myndigheterna visar handlingskraft och vilja att beskatta rovviltstammarna så att de inte blir för stora.
– Dagens regler och förutsättningar för att freda sina tamdjur vid rovdjursangrepp är ytterligare ett argument för att inte låta de lokala stammarna bli för stora, skriver Jones.
– Efter den senaste tidens ökning av antalet vargföryngringar som berör kommunen, samt talrik förekomst av både lo och björn, har predationstrycket på det jaktbara viltet blivit orimligt stort. Attacker på jakthundar och andra hundar som vistas i markerna är sedan tidigare ett mycket stort problem, ett problem som naturligtvis blir ännu större i takt med att vargstammen tillåts öka.
Vargjakten vill Jones förlägga till de östra delarna av kommunen, trakterna kring Bingsjö.
– Under 2005 föddes 10 till 15 valpar i kommunen och vi räknar med att 15 till 20 valpar föds i år. Vi anser inte att den jakt vi ansökt om inverkar på stammens fortlevnad, men vi vill minska belastningen i vissa områden, anser Jones.
Beslutet i kommunstyrelsen föregicks av votering där socialdemokraterna inte stödde förslaget att skicka ansökan till Naturvårdsverket.
Folkpartiet deltog inte i beslutet, men centern fick stöd i frågan av moderaterna.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser