Polismyndigheten hänvisar till lag som inte finns

Kungsbacka (JJ) En ansökan om ett halvautomatiskt jaktgevär avslogs. I sin motivering hänvisade Polisen till EU-kommissionens nya vapenförslag, alltså en lag som inte finns.

Arkivfoto: Per Jonson

Personen som ansökte om licens till ett halvautomatiskt kulgevär, fick avslag på ansökan, men valde då att överklaga till Förvaltningsrätten. Det är också i dessa handlingar Lars Wilderäng på bloggen Cornucopia, upptäckt att Polisen i sin motivering hänvisar till en lag som inte finns.

I handlingarna går att läsa ”Polismyndigheten önskar tillägga att EU kommissionen nu framlagt ett förslag som bl.a. innebär att halvautomatiska skjutvapen för civilt bruk som liknar vapen med automatisk mekanism ska överföras [till] förbjudna skjutvapen.”

Myndigheter i Sverige kan inte agera från lagar som inte finns. Sannolikheten är också stor att det nya vapenförslaget EU-kommissionen tagit fram kommer att omarbetas kraftigt innan eventuellt ny lagstiftning kommer se dagens ljus.

I ett svar till Lars Wilderäng från Regeringen står följande att läsa.

”Polismyndigheten har i likhet med övriga myndigheter en skyldighet att följa befintlig svensk lag och kan i sin myndighetsutövningen inte hänvisa till eventuell kommande lagstiftning.”

 

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser