Polishelikopter stör renkalvning

Vilhelmina (JJ) Polisen hårdbevakar fjällkedjan i Västerbotten med bland annat helikopter för att freda rovdjuren. Bevakningen sker samtidigt med renarnas kalvningstid och samerna är oroade över att helikoptertrafiken ska störa renkalvningen.

– Vi ser polishelikoptern dagligen på olika delar av fjället.  Kommer helikoptern för lågt blir det en störning. Jag tycker att polisen borde lägga krutet på att bevaka tillfartslederna som går upp till fjälls och inte vara uppe på kalfjället, säger Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina Södra sameby, till Västerbottens Folkblad.
Enligt Uno Nilsson, vakthavande befäl vid polisen, är det faunaövervakning som just nu pågår i fjällen i Västerbotten. Enligt polisen ser man till att det inte körs skoter i fjällen samtidigt som man inventerar och ser till att rovdjuren får vara i fred för tjuvjägare.
Renskötarna hävdar att vajan kan kasta kalven, eller lämna den om hon blir störd av en helikopter och då har räven, järven, örnen och björnen en gratischans att ta kalven. Enligt polisen finns det inga indikationer på tjuvjakt i området utan övervakningen görs i förebyggande syfte.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser