Polisens licensstrul kostade John jobbet!

Timrå (JJ) John Nilsson, Timrå, sökte och fick 2009 ett lånetillstånd på en studsare med ljuddämpare. Flera år senare åtalades John för vapenbrott eftersom ljuddämparen inte fanns med på tillståndet. Tills sist friades Johan från alla misstankar i Tingsrätten, men skadan var redan skedd. På grund av misstanke om brott förlorade John sitt jobb i försvaret och sin utbildningsplats till officer.

Efter en anonym anmälan om skytte med automatvapen hamnade John Nilsson i myndighetens kvarnar för ett misstänkt vapenbrott. John friades helt, men förlorade under tiden sitt jobb i försvarsmakten. (Foto: Privat)

– Jag har drabbats extremt hårt på grund av polismyndighetens inkompetens när det gäller att sköta licens- och vapenrelaterade ärenden, legala vapenägare, sportskyttar och jägare befinner sig ofta i ett oerhört utsatt läge, säger John.

Myndigheten utsåg en försvarare till John som han inte accepterade utan krävde att få Pelle Svensson som advokat.

– Mitt krav förhalades i närmare två månader innan det blev klart. Pelle Svensson konstaterade tidigt att det här var ett av de löjligaste fall han varit med om och krävde att det skulle läggas ned före rättegången.

Anonym anmälan om skytte
John misstänker att fallet med ljuddämparen började med att någon i byn anmälde honom och några kamrater efter att de varit på sin egen mark och tränat skytte. I anmälan till polisen sägs att de skjutit med ”grova militära automat vapen”.

Polisens reaktion lät inte vänta på sig och med två polismän och tio militärpoliser stormades huset där endast Johns skräckslagna farmor, 91 år, fanns hemma. Polisen sökte igenom huset och tog med sig vapen och vapenskåp.

Under tiden hade man tagit John till polisstationen för att han inte skulle kunna undanröja bevis.

Misstänkt för grovt vapenbrott
När John till polisens stora förvåning kunde visa upp licenser på alla vapen började ärendet falla samman. Till sist hittade man det halmstrå som krävdes för att gå vidare. En Remingtonstudsare som John lånat var utrustad med en Stalon ljuddämpare, men för dämparen fanns inget tillstånd. John åtalades tillsammans med kompisen som lånat ut vapnet misstänkta för vapenbrott.

Under rättegången framkom det att polisen har brister i hanteringen och att det inte fanns någon rutin för lån av ljuddämpare. John hade under tiden före rättegången låtit två kamrater göra en exakt likadan ansökan om lån av klass 1 vapen med ljuddämpare. Samtliga två fick lånetillstånden godkänd och när man ringde upp polisen fick man återigen veta att ljuddämparen ingick i tillstånden.

Brister hos polisen
Peter Torsell, verksamhetsansvarig för vapen hos Polismyndighetens rättsavdelning, berättade i rätten att man upptäckt en brist i polismyndighetens handläggningssystem. Bristen består i att det inte är möjligt att lägga till ett lånetillstånd för ljuddämpare när ett tillstånd för gevär utfärdas.

En vapenhandläggare från Norrbotten vittnade om att hon inte visste att det behövs ett särskilt tillstånd för att få låna ljuddämpare och att ingen av hennes kollegor någonsin har utfärdat något särskilt lånetillstånd för ljuddämpare.

Tingsrätten bedömer att varken John Nilsson eller den som lånade ut vapnet har haft uppsåt till vapenbrott. Åtalet mot båda ogillades och de frikändes helt. John har fått tillbaka sina vapen och ett helt nytt tillstånd från polisen i Sundsvall för lån av ljuddämpare.

Förlorade sitt arbete
Under tiden efter husrannsakan förlorade John sitt arbete som militär på I 19.

– Jag skulle börja en utbildning till officer när husrannsakan skedde och jag hängdes ut i pressen som misstänkt vapenbrottsling. Det stred mot försvarets värdegrund och jag fick sluta, berättar John.

– Polisens strul och slarv innebar även att jag förlorade ett salongsgevär och en eftersökslampa till mitt hagelgevär. Polisen slarvade även bort nyckeln till vapenskåpet och ett militärt multiverktyg värt flera tusen.

Strax innan husrannsakan hade John lämnat över licensen till ett salongsgevär till en som ville köpa vapnet. När köparens licens var klar fanns vapnet hos polisen. Köparen vände sig då till polisen och kunde med sin nya licens hämta vapnet. Affären var uppgjord på så sätt att vapnet skulle betalas när licensen var klar.

– Helt otroligt att polisen kunde lämna ut mitt salongsgevär med kikare och fästen som inte ingick i affären, jag har dessutom inte fått betalat, säger John som efter rättegången planerar att göra en ansökan om ersättning hos polisen.

Polisen har sagt till John att han borde köpa ett nytt salongsgevär och lämna in kvitto för att få ut ersättning.

– Jag har meddelat att jag ville bli av med studsaren och att jag inte tänker köpa en ny bara för att polisen gjort bort sig, säger John Nilsson.

 

 

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser