Polisen utreder tjuvjakt på ren

Mora (JJ) Under vintern har flera renar tillhörande Idre Sameby tjuvskjutits. Renskötare har hittat både slaktplatser och ölburkar där tjuvjägarna parterat köttet. Polisen utreder nu brotten.

Tjuvskjutningarna har enligt Mora Tidning varit koncentrerade kring Särnaområdet. Polismyndigheten i Dalarna som utreder brottet har hittat renkött vid en husrannsakan och DNA-analys ska ge svar om det överensstämmer med DNA från en slaktplats.

Enligt Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre Sameby är tjuvskjutningarna inte något ovanligt och han säger till Mora Tidningen att det förekommer lite då och då. Däremot har samebyn börjat agera för att komma åt tjuvskyttarna och polisanmäler de upptäckter man gör.

Lennart Hjelm, vid polisen i Idre menar att tjuvjaktsbrotten är ett stort problem i området. Det är svårt att få fram bevis. I likhet med utredningsarbetet kring tjuvjakt på rovdjur finns det misstankar om att allmänheten känner till mer än de uppger.

– Jag tror de känner sig utlämnade om de ska ställa upp och peka ut någon. Det är på vittnens berättelser och iakttagelser, det är där man kan styrka brotten. Vi vill att allmänheten ringer oss i större omfattning än i dag om man misstänker tjuvjakt för det är ett jätteproblem här, kommenterar Hjelm som också menar att även andra djur än renen jagas illegalt, säger han till Mora Tidning.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser