Polisen utreder tjuvjakt på ren

Mora (JJ) Under vintern har flera renar tillhörande Idre Sameby tjuvskjutits. Renskötare har hittat både slaktplatser och ölburkar där tjuvjägarna parterat köttet. Polisen utreder nu brotten.

Tjuvskjutningarna har enligt Mora Tidning varit koncentrerade kring Särnaområdet. Polismyndigheten i Dalarna som utreder brottet har hittat renkött vid en husrannsakan och DNA-analys ska ge svar om det överensstämmer med DNA från en slaktplats.

Enligt Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre Sameby är tjuvskjutningarna inte något ovanligt och han säger till Mora Tidningen att det förekommer lite då och då. Däremot har samebyn börjat agera för att komma åt tjuvskyttarna och polisanmäler de upptäckter man gör.

Lennart Hjelm, vid polisen i Idre menar att tjuvjaktsbrotten är ett stort problem i området. Det är svårt att få fram bevis. I likhet med utredningsarbetet kring tjuvjakt på rovdjur finns det misstankar om att allmänheten känner till mer än de uppger.

– Jag tror de känner sig utlämnade om de ska ställa upp och peka ut någon. Det är på vittnens berättelser och iakttagelser, det är där man kan styrka brotten. Vi vill att allmänheten ringer oss i större omfattning än i dag om man misstänker tjuvjakt för det är ett jätteproblem här, kommenterar Hjelm som också menar att även andra djur än renen jagas illegalt, säger han till Mora Tidning.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser