Polisen gjorde fel – John förlorade jobbet!

De senaste två åren har Polisens oacceptabelt långa handläggningstider för vapenlicenser varit ett stort problem för jägare och vapenhandlare. I stället för acceptabla två–tre veckors handläggningstid har det handlat om upp till 30 veckor! Sämst i landet har Polisregion Syd varit och vapenhandeln har protesterat, understödd av jägarna.

Foto: Per Jonson

Många har också krävt en ny myndighet för handläggning av vapenlicenser då Polisen inte klarar uppgiften. Nu är frågan återigen högaktuell sedan det visat sig att man inte heller har tillräcklig kompetens för att hand-lägga vissa vapenlicensärenden.

John Nilsson i Timrå har drabbats extremt hårt då han förlorade sitt jobb i För-svarsmakten när han blev åtalad för vapenbrott.

I tingsrätten friades John dock helt sedan det visat sig att inkompetenta vapenlicens-handläggare gjort fel.

Felaktigt lånetillstånd

John hade sökt lånetillstånd på en studsare med ljuddämpare och fick också detta. Han trodde att allt var i sin ordning – ända fram till en dag då någon hade anmält honom anonymt för misstänkt skytte med automatvapen.

Polisen kontrollerar Johns licenser och upptäcker då att ljuddämparen inte om-fattas av tillståndet.

John blir då åtalad för vapenbrott, men med hjälp av advokat Pelle Svensson blir det ganska snart uppenbart att felet ligger hos Polisen.

John frias, men då har han redan förlorat jobbet hos Försvarsmakten på grund av att han misstänktes för vapenbrott.

Testade handläggare

Inför tingsrättsförhandlingarna lät John två jaktkompisar göra likadana ansökningar om lånetillstånd på studsare i klass I med ljuddämpare. Båda fick tillstånd. De ringde därefter Polisen och fick även muntligt besked att ljuddämparen ingick i tillståndet.

Men dessa ärenden är felaktigt handlagda, vilket Polismyndighetens verksamhets-ansvariga för vapen erkände i tingsrätten.

Dessutom visade det sig att handläggare i andra polisregioner gjort samma fel.

Varning utfärdas

Polisen har helt enkelt en brist i sitt handläggningssystem, där det inte är möjligt att lägga till en ljuddämpare i ett lånetillstånd för studsare!

Detta innebär att många jägare i landet kan ha felaktiga lånetillstånd på sina studsare med ljuddämpare.

Är du osäker, kontakta genast Polisen.

Att Polisen dessutom tappade bort Johns vapenskåpsnyckel och att han förlorade jobbet gör inte hela ärendet bättre, och som jägare och vapenägare blir man mycket orolig.

Frågan om att flytta vapenärenden från Polisen är därför både aktuell och högst motiverad.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser