Polisen ger tillstånd att skjuta närgångna björnar

Los (JJ) Två björnar har återkommande rört sig i byn Los i Gävleborgs län. Nu har Polisen beslutat att de två björnarna får avlivas om de inte kan skrämmas i väg, rapporterar Hela Hälsingland.
– Det har beslutats att man ska avliva båda björnarna, säger Hans-Olof Sundström vid Gävleborgspolisen till Hela Hälsingland.

Framför allt en av björnarna rör sig i byn kontinuerligt.

– Den har mer eller mindre etablerat sig i byn. Den har varit där varje kväll, vilket innebär otrygghet för de som bor där, säger Hans-Olof Sundström.

Förutom att byborna känner sig otrygga har även attacker ägt rum. Bland annat har en tacka och två lamm dödats. Paret som äger fåren blev senare samma dag som fåren dödades, själva överraskade av björnen men lyckades söka skydd i en bil.

Hans-Olof Sundström menar att den här typen av närgånget beteende inte är vanligt. Om björnarna inte kan skrämmas från byn får jägare lov att avliva dem.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser