Polis åtalas för att ha försökt hjälpa vargskytt

Norge (JJ) En norsk polisman åtalas för att ha dikterat för en vargskytt hur han skulle berätta för att slippa åtal. Polismannen skrev sms till skytten och instruerade honom hur han skulle säga i förhöret.

Polismannen åtalas för att han instruerat en vargskytt hur han skulle berätta i förhöret. Foto: Mikael Moilanen och Istock

Det är norska tidningen Dagbladet som berättar om fallet. Polismannen är nu misstänkt för att ha motarbetat rättsväsendet.

Händelsen som ligger till grund för historien inträffade den 26 oktober 2016 i rensskötselområdet i Lierne kommun i Nord-Tröndelag.

Den misstänkte vargskytten fällde en 39-kilos hanvarg i ett område där en vargdödad ren påträffats.

Instruktioner via sms

Påföljande dag skulle förhör hållas med mannen som sköt vargen. Polismannen som skulle leda förhöret, i närvaro av en jurist, skrev strax före midnatt den 26 oktober ett sms till skytten.

Polismannen skrev:

”Hei du, tru de e veldig viktig under avhøret imårra at du får fram at det va litte rein overalt, på aill kantan, så sjøl om de fekk en ut å bort fra den skokken hain jaga så v du overbevist om at dein har villa fortsatt å jag å ta rein å dokk ha å finni kadaver rett førri, trolig tatt av ulv non dag førri, som underbygger at her va de ein ulv som ha vorri i området over tid å fortsatt sikkert vil vårrå her om dokk ikke tok en. Vårrå tydelig på derre så e det my letter for at juristen kain henlegg saken med ein gong uten at dem ska ta dette til retten.”

Polismannen instruerade alltså vargskytten hur han skulle berätta: Att det var ren överallt och att vargen jagade en flock, att mannen skulle säga att han var övertygad om att attacken skulle fortsätta om inte vargen sköts. Eftersom en död ren påträffats skulle berättelsen visa att vargen varit i området en längre tid.

Polismannen förklarade att juristen som skulle delta i förhöret då kunde lägga ned ärendet utan att det gick till åtal.

Åtal i januari

Några minuter efter midnatt skickade polismannen ett sms till och poängterade att vargskytten inte skulle berätta för någon om sms:en.

Men den sista uppmaningen lydde inte skytten utan berättade för andra poliser om de nattliga sms-instruktionerna.

Vargskytten är avliden och kan inte höras i saken.

Polismannen har trots misstankarna varit i full tjänst som polis. Åtalet mot honom kommer upp i rätten den 10 och 11 januari.

Polismannens advokat säger till Dagbladet att han inte vill kommentera åtalet.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser