Polis åtalas för att ha försökt hjälpa vargskytt

Norge (JJ) En norsk polisman åtalas för att ha dikterat för en vargskytt hur han skulle berätta för att slippa åtal. Polismannen skrev sms till skytten och instruerade honom hur han skulle säga i förhöret.

Polismannen åtalas för att han instruerat en vargskytt hur han skulle berätta i förhöret. Foto: Mikael Moilanen och Istock

Det är norska tidningen Dagbladet som berättar om fallet. Polismannen är nu misstänkt för att ha motarbetat rättsväsendet.

Händelsen som ligger till grund för historien inträffade den 26 oktober 2016 i rensskötselområdet i Lierne kommun i Nord-Tröndelag.

Den misstänkte vargskytten fällde en 39-kilos hanvarg i ett område där en vargdödad ren påträffats.

Instruktioner via sms

Påföljande dag skulle förhör hållas med mannen som sköt vargen. Polismannen som skulle leda förhöret, i närvaro av en jurist, skrev strax före midnatt den 26 oktober ett sms till skytten.

Polismannen skrev:

”Hei du, tru de e veldig viktig under avhøret imårra at du får fram at det va litte rein overalt, på aill kantan, så sjøl om de fekk en ut å bort fra den skokken hain jaga så v du overbevist om at dein har villa fortsatt å jag å ta rein å dokk ha å finni kadaver rett førri, trolig tatt av ulv non dag førri, som underbygger at her va de ein ulv som ha vorri i området over tid å fortsatt sikkert vil vårrå her om dokk ikke tok en. Vårrå tydelig på derre så e det my letter for at juristen kain henlegg saken med ein gong uten at dem ska ta dette til retten.”

Polismannen instruerade alltså vargskytten hur han skulle berätta: Att det var ren överallt och att vargen jagade en flock, att mannen skulle säga att han var övertygad om att attacken skulle fortsätta om inte vargen sköts. Eftersom en död ren påträffats skulle berättelsen visa att vargen varit i området en längre tid.

Polismannen förklarade att juristen som skulle delta i förhöret då kunde lägga ned ärendet utan att det gick till åtal.

Åtal i januari

Några minuter efter midnatt skickade polismannen ett sms till och poängterade att vargskytten inte skulle berätta för någon om sms:en.

Men den sista uppmaningen lydde inte skytten utan berättade för andra poliser om de nattliga sms-instruktionerna.

Vargskytten är avliden och kan inte höras i saken.

Polismannen har trots misstankarna varit i full tjänst som polis. Åtalet mot honom kommer upp i rätten den 10 och 11 januari.

Polismannens advokat säger till Dagbladet att han inte vill kommentera åtalet.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser