Plotthundklubben säger nej till konstlade björnhundsprov

Våmhus (JJ) När Svenska Plotthundklubben nyligen höll sitt årsmöte beslutade man att ta avstånd från alla typer av konstlade prov på björn.

Johan Öhman, Örsundsbro, valdes till ny ordförande vid Svenska Plotthundklubbens årsmöte i Våmhus.

Svenska Plotthundklubben bildades 2006 för att bevara rasens egenskaper som björnhund och på senare tid har även som vildsvinshundar. Medlemsantalet växer ständigt och under 2013 fanns 88 medlemmar.

Förra årets ordförande Janne Falk, Våmhus, avtackades och som ny ordförande valdes Johan Öhman, Örsundsbro.

Flera viktiga beslut togs under mötet. Dels tillsattes en avelsgrupp för att på sikt bevara rasens egenskaper. Styrelsen fick också i uppdrag att ta fram ett anlagstest för björnhundar med hjälp av hundkamera och ett formulär som ska användas för att bedöma björnhundar vid jakt och träning på riktiga björnar.

Det välbesökta mötet beslutade också att ta bestämt avstånd från alla typer av konstlade prov på björn.

– Vår samlade erfarenhet är att permobilbjörn, vajerstyrt björnskinn och de olika hägntesterna inte går att använda för att utvärdera björnhundar, berättar Johan Öhman.

Klubben fastslog också nya kriterier för valpannonsering på klubbens hemsida, se faximil från mötet:

”Valpannonsering:
Ägare medlem i klubben  
SKK registerade hundar  
Parningen godkänd av klubbens avelsråd  
Uppfyller minst kraven nedan för vildsvin eller björn  

För vildsvinshundar  
Båda föräldrarna meriterade på vildsvinsprov enligt SKKs prov för drivande vildsvinshundar.  

För björnhundar  
Alt 1
; Minst 3 björnar skjutna för både tik och hanen varav minst 2 av dem på ståndskall ( ej i träd). Parsläpp ok. Person ej jävig enligt SKKs regler ska vid förfrågan kunna redogöra för jakterna.  

Alt 2; Dokumenterad jakt med hundkamera och GPS där hund/ hundarna skäller stånd/gångstånd i minst 1h eller drev 2h och 30min stånd/gångstånd. Parsläpp ok. Med all tydlighet skall det framgå vilka hundar som används innan släpp. Gäller både vid jakt och vid träning. Film och GPS-filer skall uppvisas för av styrelsen utsedda person innan annonsering på hemsidan sker.  

Reglerna och utformning av formuläret som ligger till grund för bedömningen kommer vid behov att revideras.”

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser