Plotthundklubben säger nej till konstlade björnhundsprov

Våmhus (JJ) När Svenska Plotthundklubben nyligen höll sitt årsmöte beslutade man att ta avstånd från alla typer av konstlade prov på björn.

Johan Öhman, Örsundsbro, valdes till ny ordförande vid Svenska Plotthundklubbens årsmöte i Våmhus.

Svenska Plotthundklubben bildades 2006 för att bevara rasens egenskaper som björnhund och på senare tid har även som vildsvinshundar. Medlemsantalet växer ständigt och under 2013 fanns 88 medlemmar.

Förra årets ordförande Janne Falk, Våmhus, avtackades och som ny ordförande valdes Johan Öhman, Örsundsbro.

Flera viktiga beslut togs under mötet. Dels tillsattes en avelsgrupp för att på sikt bevara rasens egenskaper. Styrelsen fick också i uppdrag att ta fram ett anlagstest för björnhundar med hjälp av hundkamera och ett formulär som ska användas för att bedöma björnhundar vid jakt och träning på riktiga björnar.

Det välbesökta mötet beslutade också att ta bestämt avstånd från alla typer av konstlade prov på björn.

– Vår samlade erfarenhet är att permobilbjörn, vajerstyrt björnskinn och de olika hägntesterna inte går att använda för att utvärdera björnhundar, berättar Johan Öhman.

Klubben fastslog också nya kriterier för valpannonsering på klubbens hemsida, se faximil från mötet:

”Valpannonsering:
Ägare medlem i klubben  
SKK registerade hundar  
Parningen godkänd av klubbens avelsråd  
Uppfyller minst kraven nedan för vildsvin eller björn  

För vildsvinshundar  
Båda föräldrarna meriterade på vildsvinsprov enligt SKKs prov för drivande vildsvinshundar.  

För björnhundar  
Alt 1
; Minst 3 björnar skjutna för både tik och hanen varav minst 2 av dem på ståndskall ( ej i träd). Parsläpp ok. Person ej jävig enligt SKKs regler ska vid förfrågan kunna redogöra för jakterna.  

Alt 2; Dokumenterad jakt med hundkamera och GPS där hund/ hundarna skäller stånd/gångstånd i minst 1h eller drev 2h och 30min stånd/gångstånd. Parsläpp ok. Med all tydlighet skall det framgå vilka hundar som används innan släpp. Gäller både vid jakt och vid träning. Film och GPS-filer skall uppvisas för av styrelsen utsedda person innan annonsering på hemsidan sker.  

Reglerna och utformning av formuläret som ligger till grund för bedömningen kommer vid behov att revideras.”

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser