Plotthunden Blaser – första björnhunden att klara kvalificerat spårprov

Älvdalen (JJ) Rasmus Boströms plotthanne Blaser, 4 år är den första jakthund i Sverige att klara av steg fyra i Viltskadecenter och Scandinavian Working Dog Institutes spårprov på björn. – Det känns otroligt. Jag är jättenöjd, säger Rasmus Boström.
Blaser förtjänar en puss på nosen efter grymt bra jobb i björnspåret. Foto: Privat

Det spårprov för björnhundsekipage som tagits fram är ett omfattande prov som ställer stora krav på hundarna. De olika stegen har olika moment och levande björnar märkta med GPS ska bland annat spåras på gamla slag.

– Blaser klarade GPS-spårningarna bra. Han spårar dock onödigt snabbt. Hans största motivation är ju att bli släppt på spåret. Man får hålla igenom honom för att hänga med, säger Rasmus och skrattar.

När det gällde personspårningen där man släpar en tass från en död björn var svårare att hålla hundens motivation uppe.

– Då är det precis som om hunden vet att det inte är på riktigt. Han spårar men man kan se att han inte är så intresserad. För att det skulle lyckas var jag tvungen att göra honom ordentligt uttråkad innan. Då tyckte han det var roligt att spåra även detta prov.

Blaser är ett givet kort i Rasmus Boströms startfält när björnjakten drar i gång om ett par veckor.

Mer information om Viltskadecenter och Scandinavian Working Dog Institutes spårprov finns att läsa i Tommy Östlunds artikel i senaste numret av Jaktjournalen (nr 8).

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser