Plotthund återfunnen efter stöld

Tierp (JJ) I lördags blev plotthunden Kato stulen i samband med vildsvinsjakt. Även hund-GPS:n stals och Kato blev ivägkörd cirka 6 mil där den första synobsen gjordes av hunden två timmar senare.

 

I lördags morse var Peter Berglund, Månkarbo, på vildsvinsjakt med sin 1,5 årige plotthundshane Kato.  Jakten bedrevs på Iggelbo Jaktklubbs marker söder om Tierp i Uppland.

– Drevet drog iväg in på grannmarken norr om Iggelbo. Jag var precis på väg att åka och försöka ta Kato när plötsligt GPS:n stängdes av när han var på en mindre skogsväg. Jag körde till grannmarken som ägs av Stora Enso och tog mig in på den bommade vägen, berättar Peter Berglund.

– Jag hittade direkt platsen där hunden blivit stulen. Det fanns både bilspår och fotspår på platsen. Jag ringde direkt och polisanmälde händelsen.

Att hitta en jakthund utan pejl är en svår uppgift. Men Peter hade tur, en annan jägare var samtidigt cirka 6 mil bort och jagade med sina hundar. När han åkte hem såg han en plotthund utan väst och GPS. Men eftersom han hade fullt i bilen med hundar kunde hann inte plocka upp den.

– När hundägaren kom hem på kvällen fick han reda på att en plotthund stulits söder om Tierp via en Facebookgrupp för stulna hundar. Han hade sett hunden cirka 2 timmar efter att GPS:n stängdes av och Kato stals.

– Jag och tre kompisar åkte direkt på kvällen till Bärrek där hunden iakttagits. Men vi lyckades inte hitta honom. På söndagsmorgonen åkte jag tillbaka och letade utan resultat, men då ringde plötsligt polisen vid 13-tiden och berättade att en sommarstugeägare på Gistholmen, Tärnsjö tagit hand om honom.

– Kato hade förflyttat sig cirka en mil från där han blev avkastad i Bärrek till Gistholmen. Han hade passerat Färnebofjärden med svag is och det är ren tur att han lever idag.

Peter har sina aningar om vem som stal hunden, men vill inte utveckla detta.    

Med en stor portion tur återfanns plotthunden Kato ett dygn efter att han stulits söder om Tierp. Foto: Privat.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser