Plotthund återfunnen efter stöld

Tierp (JJ) I lördags blev plotthunden Kato stulen i samband med vildsvinsjakt. Även hund-GPS:n stals och Kato blev ivägkörd cirka 6 mil där den första synobsen gjordes av hunden två timmar senare.

 

I lördags morse var Peter Berglund, Månkarbo, på vildsvinsjakt med sin 1,5 årige plotthundshane Kato.  Jakten bedrevs på Iggelbo Jaktklubbs marker söder om Tierp i Uppland.

– Drevet drog iväg in på grannmarken norr om Iggelbo. Jag var precis på väg att åka och försöka ta Kato när plötsligt GPS:n stängdes av när han var på en mindre skogsväg. Jag körde till grannmarken som ägs av Stora Enso och tog mig in på den bommade vägen, berättar Peter Berglund.

– Jag hittade direkt platsen där hunden blivit stulen. Det fanns både bilspår och fotspår på platsen. Jag ringde direkt och polisanmälde händelsen.

Att hitta en jakthund utan pejl är en svår uppgift. Men Peter hade tur, en annan jägare var samtidigt cirka 6 mil bort och jagade med sina hundar. När han åkte hem såg han en plotthund utan väst och GPS. Men eftersom han hade fullt i bilen med hundar kunde hann inte plocka upp den.

– När hundägaren kom hem på kvällen fick han reda på att en plotthund stulits söder om Tierp via en Facebookgrupp för stulna hundar. Han hade sett hunden cirka 2 timmar efter att GPS:n stängdes av och Kato stals.

– Jag och tre kompisar åkte direkt på kvällen till Bärrek där hunden iakttagits. Men vi lyckades inte hitta honom. På söndagsmorgonen åkte jag tillbaka och letade utan resultat, men då ringde plötsligt polisen vid 13-tiden och berättade att en sommarstugeägare på Gistholmen, Tärnsjö tagit hand om honom.

– Kato hade förflyttat sig cirka en mil från där han blev avkastad i Bärrek till Gistholmen. Han hade passerat Färnebofjärden med svag is och det är ren tur att han lever idag.

Peter har sina aningar om vem som stal hunden, men vill inte utveckla detta.    

Med en stor portion tur återfanns plotthunden Kato ett dygn efter att han stulits söder om Tierp. Foto: Privat.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser