Peter Segerström prisades av kungen.

Rovdjursforskaren Peter Segerström, från Vaikijaur utanför Jokkmokk fick ta emot Världsnaturfondens Jihdepris på 50 000 kronor ur kungens hand. Han belönas för sitt fältarbete i de skandinaviska rovdjursprojekten i Norrbottens fjällvärld som är mycket framgångsrika internationellt. Prisutdelningen ägde rum på Ulriksdals slott i Solna utanför Stockholm.

Peter Segerström har 25 års erfarenhet som fältansvarig för rovdjursprojekten i Norrbotten. Han har följt järv, lodjur, björn och tidvis också varg både i norra Sverige och Mellansverige.

Prismotiveringen lyder:
”I spänningsfältet mellan rovdjursvänner och rovdjursmotståndare – där social kompetens kombineras med smidighet, djärvhet, överlevnadsförmåga och oräddhet för strapatser – har rovdjursforskaren Peter Segerström från Jokkmokk blivit ett respekterat och omtyckt namn.
Peter Segerström har en svårslagen erfarenhet av verklig forskning i fält med en världsledande forskningsmetodik. I metodiken ingår infångande av 300 kilos björnhannar, framgrävande av järvungar i rasbsranter och långa perioder i fjällen för att studera arternas beteende.”

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser