Peter Segerström prisades av kungen.

Rovdjursforskaren Peter Segerström, från Vaikijaur utanför Jokkmokk fick ta emot Världsnaturfondens Jihdepris på 50 000 kronor ur kungens hand. Han belönas för sitt fältarbete i de skandinaviska rovdjursprojekten i Norrbottens fjällvärld som är mycket framgångsrika internationellt. Prisutdelningen ägde rum på Ulriksdals slott i Solna utanför Stockholm.

Peter Segerström har 25 års erfarenhet som fältansvarig för rovdjursprojekten i Norrbotten. Han har följt järv, lodjur, björn och tidvis också varg både i norra Sverige och Mellansverige.

Prismotiveringen lyder:
”I spänningsfältet mellan rovdjursvänner och rovdjursmotståndare – där social kompetens kombineras med smidighet, djärvhet, överlevnadsförmåga och oräddhet för strapatser – har rovdjursforskaren Peter Segerström från Jokkmokk blivit ett respekterat och omtyckt namn.
Peter Segerström har en svårslagen erfarenhet av verklig forskning i fält med en världsledande forskningsmetodik. I metodiken ingår infångande av 300 kilos björnhannar, framgrävande av järvungar i rasbsranter och långa perioder i fjällen för att studera arternas beteende.”

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser