Per-Ove gjorde inget misstag när björnen kom

Ytterhogdal (JJ) Per-Ove Andersson brukar ibland kallas för Sveriges bästa passkytt vid björnjakt. I går lyckades han igen när han fällde en björnhona mellan Ytterhogdal och Älvros.

Per-Ove Andersson, Älvdalen, passkytt som aldrig släpper förbi sig en björn.

I ett område vid Aspan, som ligger mellan Älvros och Ytterhogdal, har tre björnar fällts vid årets jakt. I går var Rasmus Boström i området tillsammans med bland annat Per-Ove Andersson för att jaga björn.

– Det är väldigt mycket björnskit i det här området, helt klart det mesta som jag sett under årets jakt. Vi letade björnskit på morgonen och hittade också en som såg nattfärsk ut, berättar Rasmus.

För ett par år sedan hyllade Rasmus Per-Ove Andersson och hävdade att om han vill ha med någon på björnjakt så är det Per-Ove.

– Han är förmodligen Sveriges bästa passkytt på björn, han har öga för vart björnen dyker upp, underströk Rasmus då. Läs artikeln här>>

Passkyttarna placerades ut och med en hund försökte man reda ut spåret, men det slutade med mårdjakt.

– Han tog helt enkelt inte spåret och istället tog jag Blaser som fick reda ut nattspåret och när vi var säkra släppte vi på Jonathan Lindqvist smålandsstövare Chip.

Det tog inte så lång tid innan Chip reste björnen och det blev ömsom gångstånd och ståndskall. Efter ett tag släpptes även Jonathans plotthund Rex (bror till Blaser) på och när björnen sedan i gångstånd närmade sig Per-Oves pass var utgången nästan given.

Per-Ove levde upp  till sitt rykte och utan större dramatik fällde han björnen, en hona på 94 kg. Björnen fälldes i Härjedalens östra område.

– Inte långt härifrån fällde också en älgjägare en björn för sin hund under gårdagen, men nu är det fällt tre björnar i området, så nu är det kanske inte så hett längre, säger Rasmus.

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser