Pekade på vikten av god vilthantering

Kungsbacka (JJ) Jägare måste bli bättre på att hantera vilt. Det säger Lasse Bengtsson, kursledare för viltundersökarutbildningen samt styrelseledamot i branschorganisationen Svenskt Viltkött. I helgen höll han kurs för jägare utanför Kungsbacka.

Lasse Bengtsson höll i trådarna under utbildningen i helgen.

– Det finns ett stort kunskapshål hos jägare när det kommer till vilthantering efter skottet. Jägarexamen räcker inte för att lära sig hur man handskas med ett vilt. Vi måste bli bättre för att kunna få ett kvalitativt kött, säger Lasse Bengtsson som i helgen instruerade femton jägare i viltundersökning.

Det var Svenska Jägareförbundet Halland som arrangerade viltundersökarutbildning i Kungsbacka och kursledare Lasse Bengtsson har en gedigen erfarenhet av hantering av vilt efter skott.

– För att utbildningen ska bli vettig kan eleverna inte bara titta på bilder. Jag ser alltid till att det finns ett nyskjutet djur och går i tillägg till besiktningen också igenom passning, flåning och hängning av vilt. Många djur som levereras till vilthanteringsanläggningar i dag får kasseras eftersom de är så dåligt hanterade av jägaren, säger han.

Under kursen gick Lasse Bengtsson igenom hur man genom enyttre och inre undersökning ser att det skjutna djuret är friskt, men han förklarade också hur viktig hygienen är under hela tillvaratagningsprocessen.

Ann Holgersson, Alingsås (t.v.) och Camilla Benje (t.h.), Vallda var två av deltagarna på kursen.

Ann Holgersson, Alingsås (t.v.) och Camilla Benje (t.h.), Vallda var två av deltagarna på kursen.

En av deltagarna var Camilla Benje, ordförande i Svenska Jägareförbundet Halland. Hon tycket kursen var mycket intressant och nyttig.

– I dagsläget säljer vi inte några vilt till vilthanteringsanläggningar så jag gick kursen mest för min egen skull. Jag ville förkovra mig och lära mig att själv analysera läget på plats efter skottet. Dessutom pågår det ju en diskussion om att eventuellt göra viltundersökarutbildningen obligatorisk fram igenom, säger hon.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser