Pekade på vikten av god vilthantering

Kungsbacka (JJ) Jägare måste bli bättre på att hantera vilt. Det säger Lasse Bengtsson, kursledare för viltundersökarutbildningen samt styrelseledamot i branschorganisationen Svenskt Viltkött. I helgen höll han kurs för jägare utanför Kungsbacka.

Lasse Bengtsson höll i trådarna under utbildningen i helgen.

– Det finns ett stort kunskapshål hos jägare när det kommer till vilthantering efter skottet. Jägarexamen räcker inte för att lära sig hur man handskas med ett vilt. Vi måste bli bättre för att kunna få ett kvalitativt kött, säger Lasse Bengtsson som i helgen instruerade femton jägare i viltundersökning.

Det var Svenska Jägareförbundet Halland som arrangerade viltundersökarutbildning i Kungsbacka och kursledare Lasse Bengtsson har en gedigen erfarenhet av hantering av vilt efter skott.

– För att utbildningen ska bli vettig kan eleverna inte bara titta på bilder. Jag ser alltid till att det finns ett nyskjutet djur och går i tillägg till besiktningen också igenom passning, flåning och hängning av vilt. Många djur som levereras till vilthanteringsanläggningar i dag får kasseras eftersom de är så dåligt hanterade av jägaren, säger han.

Under kursen gick Lasse Bengtsson igenom hur man genom enyttre och inre undersökning ser att det skjutna djuret är friskt, men han förklarade också hur viktig hygienen är under hela tillvaratagningsprocessen.

Ann Holgersson, Alingsås (t.v.) och Camilla Benje (t.h.), Vallda var två av deltagarna på kursen.

Ann Holgersson, Alingsås (t.v.) och Camilla Benje (t.h.), Vallda var två av deltagarna på kursen.

En av deltagarna var Camilla Benje, ordförande i Svenska Jägareförbundet Halland. Hon tycket kursen var mycket intressant och nyttig.

– I dagsläget säljer vi inte några vilt till vilthanteringsanläggningar så jag gick kursen mest för min egen skull. Jag ville förkovra mig och lära mig att själv analysera läget på plats efter skottet. Dessutom pågår det ju en diskussion om att eventuellt göra viltundersökarutbildningen obligatorisk fram igenom, säger hon.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser