Paragraf 28-vargen i Viksjö var känd sedan tidigare

Viksjö (JJ) Under septemberjakten på älg i Västernorrland fälldes en varg med stöd av paragraf 28 när den attackerade en jakthund. Nu visar DNA-analysen av den att vargen tidigare uppehållit mellan Bergeforsen och Graninge.

​Vargen som sköts i Viksjö var en ung hanne som härstammade från Kerto 1, ett norskt revir. Under vintern 2017 var vargen under en period i trakterna av Laxsjön norr om Ljustorp och rev ett antal renar.

I samband med det så tog länsstyrelsen ett beslut om skyddsjakt. Beslutet kunde inte verkställas på grund av att det då rådde dåliga snö- och spårförhållanden, rapporterar Länsstyrelsen i Västernorrland.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser