Paragraf 28 ändras

Stockholm (JJ) Regeringen beslutar i dag om ändringar i jaktförordningen § 28 med syftet att stödja djurägare som drabbats av rovdjursangrepp.

Eskil Erlandsson, landsbygdsminister, menar att beskedet om ändring av § 28 är efterlängtat av djurägare och jägare. Foto: Lina Tengström
– Att länsstyrelsens personal som har erfarenhet av och är kunniga inom jakt, lantbruk och rovdjursfrågorna gör en första bedömning när rovdjur gett sig på tamdjur innebär att djurägarens rättssäkerhet stärks och det är därför vi genomför denna förändring, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.  

Regeringen har i dag beslutat om ändringar i jaktförordningen. Ändringen innebär att en person som dödat ett rovdjur för att freda ett tamdjur ska anmäla händelsen till länsstyrelsen och inte till Polisen vilket man tidigare gjort.

Förändringen innebär att länsstyrelsen kommer att göra en första bedömning, och om det sedan finns misstanke om brott ska länsstyrelsen anmäla händelsen till Polisen.  

Syftet med förordningsändringen är att underlätta ett effektivt skydd för tamdjur samt att stödja djurägare som drabbats av rovdjursangrepp.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser